България

Бивш директор на служба "Издирване": Не виждам връзка между политическите и съдебни трусове и убийството в ЮАР

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не смятам, че има връзка между убийството на Красимир Каменов-Къро и политическата ситуация у нас или с трусовете в прокуратурата.

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият директор на служба „Издирвани лица“ към МВР Красимир Занев. По думите му Каменов е известен сред криминалните среди у нас след 1990 г. и винаги е бил обект на вниманието на службите. То едно убийство трудно можем да направим и извод, че мафиотските години се завръщат, коментира още той.

С постановление на Софийска градска прокуратура преди по-малко от два месеца Красимир Каменов - Къро е обявен за издирване, действията на полицията са установили, че той не се намира в България и е обявен за международно издирване с червена бюлетина, обясни Занев.

По думите му информация за точното установяване на самоличността на четиримата простреляни в Южна Африка няма, в посолството на страната ни там също към този момент не разполагат с официална информация.

Моята версия е, че властите от Южна Африка ще потърсят съдействието на нашите власти и вероятно тогава ще се изградят версии, по които ще се работи за разкриване на престъплението.

Правната помощ не е на много високо ниво в държави като ЮАР. и вероятно това е причината хора като Красимир Каменов – Къро да се укриват именно там, каза още Занев.

Убийството е тежко криминално престъпление и да, най-вероятно става дума за някакво разчистване на сметки. Не мога да кажа, че извършителите са от България, но явно е изтекла информация къде се е намирал Красимир Каменов и така се е стигнало до убийството.

Не виждам политическа връзка или връзка с прокуратурата, подчерта категорично експертът. В повечето случаи се плаща на т.нар. наемници, които физически извършват престъплението, но аз смятам, че ако властите свършат добре своята работа, поръчителите и самите извършители ще бъдат разкрити, заключи Занев.

Цялото интервю гледайте във видеото.