Общество

Славчо Велков: Мизата за убийство на VIP персона от ранга на Къро е над 1 милион евро

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Имах възможност да изгледам изявлението на Любена Павлова и намирам, че като психология на поведение беше сравнително искрена. Дори и половината от това, което казва да е вярно, това е много сериозен сигнал за това, че извън тези институции има хора, които едва ли не могат да въртят държавата на пръста си.“

Това заяви в ефира на Euronews PrimeTime експертът по национална сигурност Славчо Велков.

„Става въпрос за един бивш магистрат, ръководител на столичното следствие и този ресторант е превърнат в негов офис“, добави Велков и допълни, че по твърденията на Павлова зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е прекарвал едва ли не по няколко дни в седмицата във въпросния ресторант.

„Трябва да отчетем че Любена Павлова има юридически претенции към бившия си мъж“, отбеляза експертът по национална сигурност.

Този взрив (от предполагаемото покушение срещу Иван Гешев – бел. ред.) вече не е трикилограмов тротилов еквивалент, защото той взриви българското общество – и институциите, и хората.

Според Велков фактът, че през последните няколко дни се развърза „торба с компромати, записи и твърдения“, показва, че доста преди 1 май е тлеело напрежение в тези среди.

Ако това беше война на тронове, в следващите дни ще наблюдаваме войната на имунитети. Това ще раздвижи и процесите около продължаването на преговорите за съставянето на правителство, защото и двете страни са заинтересовани нещо да не се случи. Едната – да не се дава имунитета на еди кой си, а другата – да направи правителство и да бъде начело“, прогнозира експертът по национална сигурност.

По неговите думи е било изключително важно за някого пресконференцията, насрочена за днес от формалния собственик на дружествата „Изамет“ Кристиян Христов, да не се състои.

Трябва да си зададем въпроса защо точно сега. Аз съм далеч от мисълта, че Петър Петров е толкова могъщ да команда прокурори, съдии, следствие... големият въпрос е кой стои зад него. Ние не можем да избягаме от косвената връзка и с това, което се случи в Южна Африка.

Мизата за един такъв атентат за VIP персона от такъв ранг е над милион евро, за да бъде унищожен физически. Много малко хора могат да си позволят такива средства“, посочи Велков.

Той коментира и изтеклия запис на Националния съвет на „Продължаваме промяната“. Според Велков най-скандалното в записа е претенцията за овладяване на службите за сигурност.

По неговите думи съшествуват съответни структури, които съгласуват за проверка през ДАНС определени назначения за достъп до класифицирана информация.

„Аз не знам някой да се е позовавал на чужди посолства. Всичките 240 депутата, немалка част от тях недостатъчно лоялни и благонадеждни към въпросите на националната сигурност, получават автоматично достъп до класифицирана информацията и могат да четат абсолютно всичко от секретната структура на Народното събрание“, добави той.

Целия разговор вижте във видеото.