Общество

Бившата съпруга на Петьо Еврото разпознала неговия почерк в заплахите до Гешев

От Euronews България Euronews България
Ljubena Pavlova Любена Павлова. Изображение: Антикорупционен фонд

„В това писмо аз съзирам него. Това няма вариант да е писано от друг човек“.

С тези думи бившата съпруга на обявения за издирване бивш директор на столичното следствие Петър Петров – по прякор Еврото, разпозна почерка му в заплахите срещу главния прокурор Иван Гешев.

Любена Павлова, бивша Петрова, даде интервю пред „Антикорупционен фонд“, който направи разкритията около кръговете за влияние в съдебната система, добили известност като аферата „Осемте джуджета“ – по името на ресторанта, в който са се развивали събитията.  

Прочетох писмото, което е изпратено на главния прокурор - там до десет часа да си подаде оставката, иначе... За мечо Пух и – любимото ми – че всяка приказка си има своя край. Това са изрази, които Петров употребяваше по пет-шест пъти на ден“, разказа Любена Павлова.

На последния си брифинг преди малко повече от седмица главният прокурор Иван Гешев обяви, че е получил заплахи и показа писмо в поетичен стил. 

"Здравей,

както е казал Мечо Пух "понякога седя и си мисля, а понякога само си седя".

Е, днеска седя и си мисля:

Всяка приказка си има край и краят на тази приказка дойде. Настрои всички срещу себе си, остана сам на върха на гола скала. А духа вятър", започва писмото.

Именно в неговия стил Павлова съзря почерка на бившия си съпруг.

„След като ти си способен на това, ти си способен на всичко“, заключи тя.

Любена Павлова потвърди разкритията на „Антикорупционен фонд“ от 2020 година, че ресторант „Осемте джуджета“ е бил средище за оказване на натиск, заплахи и корупция в магистратските среди.

Идваха за пари. Дали да оставят, дали да вземат. Невинаги е ставало въпрос за пари, някои държи с компромати. Или някой идва и иска друг да бъде ударен, а той ти обещава, че ще свърши еди какво си. Съответно и на магистратите невинаги са давани пари, а са обещавани неща или им е казвано, че няма да пострадат, че няма да излезе нещо за тях, за семейството им“, обобщи тя взаимоотношенията на Петьо Еврото с неговите посетители в ресторанта.

На въпрос кои са основните партньори на Петров в съдебната система, тя направи уговорката, че за него няма вечни приятели и отношенията му с хората са на приливи и отливи. Но „един от основните е Борислав Сарафов“, казва Павлова. По думите й шефът на следствието идвал редовно, по два-три пъти седмично, рядко със семейството си. „Не са идвали за хубавата храна“, каза тя.

Повод за коментара й бяха излезлите преди няколко дни снимки на Сарафов пред заведението заедно с Петър Петров. През BTV тогава той каза, че е бил извикан там от Иван Гешев и дори отишъл със семейството си. Сарафов обвини Гешев, че нарочно го е извикал там, но самият той не се е появил – за да може да го заснеме.

„Гешев не е идвал в ресторанта“, каза Любена Павлова. Друг съюзник на бившия й мъж по нейните думи била бившият ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

Не само суми са се раздавали, и апартаменти са се раздавали, и коли са се раздавали. Кой от каквото е имал нужда. Те все са бедни и все нямат. Някои минаваха и само с обещания за кариерно израстване“, каза още Павлова.

Случващото се през последните седмици и дни в държавата тя нарече „зловещо“. А причината да говори публично била в това, че от година и девет месеца не си е виждала детето, тъй като по думите й Петров го е взел и въпреки споразумението при развода им не я допуска до него.

Изпитвам затруднения да си намеря адвокат. Просто хората знаят колко е мръсен и че не е добре с главата. Не искат да влизат в това. Понеже всички ги е страх от него“, каза Любена Павлова. Тя се оплака и че получава заплахи от бившия си съпруг, но не може да го докаже, тъй като няма нищо черно на бяло.

„Такъв човек не е свикнал да му се отказва и да не става това, което той иска. Той има една любима приказка – като няма доказателства, ще си ги донесем“, разказа още тя. И даде да се разбере, че се страхува от перспективата Борислав Сарафов да оглави прокуратурата до избора на следващ главен прокурор. „Тогава ще е страшно. Този човек (Петър Петров – бел. ред.) ще ме унищожи, само защото съм го изоставила и съм тръгнала срещу волята му. Не от любов. Затова съм тук и отварям уста най-сетне. Просто ситуацията ми се струва зловеща“, обясни Павлова.

От Антикорупционен фонд публикуваха първа част от разговора с уточнението, че се отнасят критично към всяко индивидуално изявление по отношение на скандала "Осемте джуджета" и няма как да докажат истинността на твърденията в което и да е от тях. 

"Въпреки това публикуваме това интервю, тъй като казаното в него дава достатъчно важни данни за криминална мрежа, която в продължение на години е упражнявала непозволено влияние в съдебната система. Вярваме, че интервюто ще допринесе за разкриването на обективната истина, която обаче може да бъде установена само в едно всеобхватно и задълбочено институционално разследване", уточняват от АКФ.

Междувременно вчера стана ясно, че Петър Петров - Еврото е обявен за национално издирване, а късно вечерта и рано сутринта на 29 срещу 30 юни се проведе специализирана полицейска операция, която по неофициална информация е била насочена срещу него.