Свят

Министърът на туризма на Индонезия: Българските СПА курорти са изключително интересни за индонезийците

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер
Сандиага Уно Сандиага Уно, министър на туризма и творческата икономика на Индонезия.

Интервю със Сандиага Уно, министър на туризма и творческата икономика на Индонезия, за Euronews Bulgaria. 

 

  • Господин Уно, по какъв начин Индонезия и България могат да си сътрудничат в сферата на туризма?

 

  • Имаме дългогодишни двустранни и близки отношения. Вярвам, че има потенциал за развитие в сферата на туризма. Ако положим взаимни усилия, и двете страни могат да спечелят много. Животът на 45 000 000 индонезийци зависи от сферата на туризма и творческата икономика. Чрез културни обмени и опознавателни пътувания, чрез развитие на човешкия капитал в областта на туризма България и Индонезия могат да положат много по-конкретни усилия с цел да подобрят заедно сферата на туризма и творческата икономика.

 

  • България интересна дестинация ли е за индонезийските туристи?

 

  • Изключително интересна. Съвсем наскоро научих, че освен прекрасна природа, България е прочута и с минералните си СПА центрове. А именно последните са доста популярни и търсени в Индонезия. България разполага и с добри "продукти", развити от творческата икономика, които бихме могли да разпространяваме заедно с нашите. Такива са например кулинарията, модата и други занаяти. В този смисъл, виждаме голям потенциал в тази посока.

 

  • Колко туристи от България очаквате през тази и следващата година?

 

  • Очакваме броят на туристите да нарасне след края на пандемията. През тази година се стремим към 60 процентово възстановяване, но очакванията ни са за 100 процентово съвземане до 2025 г. Смятам целта ни за напълно постижима, но ще трябва да работим много усърдно. Планирам да се направи всеобхватен стратегически анализ на приоритетите ни в бъдеще. Ще създадем и екип "Продажби", който да си сътрудничи успешно с местните туристически агенции тук.

 

  • Кои са най-интересните дестинации в Индонезия за българските туристи?

 

  • Лично аз определено бих сложил Бали на първо място. Развиваме обаче и други дестинации като остров "Комодо", много приоритетно място, Боробудур, където се намира най-големият античен будистки храм, както и езерото "Тоба" в Суматра - най-голямото вулканогенно езеро в света.

 

  • Какви цели сте си поставили за тази и другата година?

 

  • Тази година се стремим да привлечем 8,5 милиона чуждестранни туристически визити. А за следващата целта ни е 14 000 000. Големите ни надежди са броят да се покачи между 18 000 000 и 20 000 000 до 2025 г. Работим здраво, за да се реализира планът ни, но не само да постигнем числата, но и да подобрим качеството. В резултат: по-дълги престои например. Стремим се още към вливане на повече пари в местната икономика, както и към откриването на 4,4 милиона нови работни места до 2025 г.