Политика

Хиляди хиндуистки поклонници благодарят на боговете си по ръба на активен вулкан

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Хиляди хиндуистки поклонници се намират на тесния ръб на активен вулкан в Индонезия.

Те са дошли на планината Бромо в Източна Ява, за да участват в многовековна религиозна традиция, която изисква от тях да хвърлят дарове в димящия кратер на планината. Поклонниците се изкачват на върха, носейки кози, крави, пилета и каквото друго планират да предложат на боговете като част от фестивала Ядня Касада.

Донесох като дар продукти - картофи, праз, бонбони, закуски, а също и пари в брой.

Рохим, поклонник

Всяка година хора от племето Тенгер се събират от близките планини, за да хвърлят плодове, зеленчуци, цветя и дори добитък в кратера на планината Бромо като част от фестивала.

В стопанството ни имаме много крави и тази може да се смята за дар, затова я донесохме тук, за да я върнем на Бога.

Сламет, земеделски производител

За първи път след пандемията от Ковид-19 властите разрешиха достъп до мястото.

Стоейки на стръмните скатове на кратера, други селяни - които не са членове на племето Тенгер - се пробват да заловят жертвоприношенията с мрежи, преди те да изчезнат в кратера на вулкана.

Едномесечният фестивал датира от легендите от 15-и век за кралството на яванската индуска принцеса Маджапахит и нейния съпруг. Неспособни да раждат деца след години брак, двойката моли боговете за помощ. Молитвите им били чути и им били обещани 25 деца, стига да се съгласят да жертват най-малкото си дете, като го хвърлят в планината Бромо. Така започнали жертвоприношенията.