Европа

Британски военен експерт прогнозира победа за Киев, ако получи силна подкрепа

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Ако Украйна получи стабилна подкрепа, без проблеми може да победи Русия на бойното поле. Това коментира британски военен експерт в контекста на дългоочакваната контраофанзива на Киев.

Очакваната контраофанзива на Украйна изглежда все по-близо, въпреки че от Киев официално поискаха мълчание, за да не се осуети плана им за действие. Информацията в медиите и от страна на Русия и на Киев е оскъдно и противоречива. Според британския военен експерт Ричард Баранс Украйна вероятно се опитвала да "посее дезинформация" за това кога може да се случи потенциалната атака.

 

Те променят тактиката си в зависимост от хода на войната. Човек би предположил, че са се научили. Говоря за способността да противодействат на безпилотни самолети и да използват дронове. Научиха се да държат големите си активи като складове за боеприпаси извън обсега на прецизни ракети с голям обсег. И са усъвършенствали начините, по които могат да обстрелват украинската артилерия и танкове, когато ги забележат.

Ричард Баранс, съпредседател Universal Defence & Security Solutions

В понеделник руски официални лица заявиха, че техните сили са предотвратили големи украински нападения в две провинции на Украйна, анексирани от Москва. Киев не потвърди веднага нападенията, поради което не е ясно дали те бележат началото на контраофанзивата.

"Успехът на бойното поле трябва да е достатъчен, за да покаже надежда и перспектива за обвързване с по-нататъшна стратегическа подкрепа. Ако Украйна се провали напълно или по-лошо - ако Русия я спре и след това предприеме нова собствена офанзива, което според мен е доста малко вероятно, тогава какво? Дали тази война се приближава към НАТО, когато никой не иска това“, казва Баранс.

Украйна планира контраофанзивата от месеци. Но целта беше да получи възможно най-много време, за да обучи войските си и да получи военно оборудване от западните съюзници. Официални лица в Киев предупредиха да не се правят публични спекулации относно контраофанзивата, като заявиха, че това може да помогне на врага.