България

МВнР: Албанският премиер да съобразява изразните си средства

От Euronews България Euronews България
IMG 0203 Снимка: МВнР

България винаги е била сред тези държави-членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще.

Това се казва в съобщение на Министерството на външните работи по повод скорошните изявления на албанския премиер Еди Рама, който обвини България в блокиране на евроинтеграцията на Тирана.

От Външно министерство отбелязват, че не за първи път чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител и че жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване.

 

Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС.

Съобщение на МВнР

От Външното ни ведомство посочват още:

На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател.