Политика

Владислав Панев, ПП-ДБ: Предизвикателството започва след гласуването на кабинет

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Ще има правителство. Очаквам вотът да бъде във вторник или сряда. Оттам насетне започва предизвикателството. Ако има провал в някоя от областите, които сме се разбрали, не ми се мисли какви ще са алтернативите. „Възраждане“ не е заплаха за нас, а за България. Техните идеи са популистки.“

Това сподели за Euronews Bulgaria депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев.

 

Ето какво още каза той:

Записите - да, има неща, които ме смущават, но от друга страна се чува по време на целия запис, че те мислят как да изпълнят нашата програма за Шенген и т.н.

Този модел, който аз мога да обрисувам като „манталитета ГЕРБ“, чрез усвояване на еврофондове за няколко лица, никакви реформи и т.н., трябва да бъде разграден, ако трябва, с тяхна помощ.

В това правителство няма хора на ГЕРБ, освен Мария Габриел. Смятам, че това е правилният подход - техническо правителство, което има определени задачи. За мен най-важният акцент, който е мой личен приоритет, е ефективното усвояване на еврофондовете, не просто раздаване на калпак.

Аз не съм присъствал на разговорите с ДПС. Не мисля, че изчегъртването е приключило. Един от приоритетите на това правителство е да смени хората начело на регулаторите, чиито мандати са изтекли отдавна. 

За конституционната реформа са нужни 160 гласа и трябва да се търси подкрепа отвъд гласовете за кабинета. Тук не изключвам да водим разговори даже и с „Възраждане“.

Естествено, че се опасявам от отдръпване на нашите избиратели, нашата отговорност е голяма. Един неуспех на това правителство би коствал много на България, не само на политическите сили, които застават зад този кабинет. Ако реформите не вървят с нужната скорост тогава трябва да дръпнем килимчето на този кабинет час по-скоро.

Смятам, че и г-н Дечев и доц. Славов са сериозни фигури в правосъдието, така че който и да беше избран за министър щеше да е успех. Избрахме в крайна сметка доц. Славов да бъде.

Миналата седмица приехме промените, с които главният прокурор вече може да бъде разследван, така че сега топката е във ВСС. 

Има явно парламентарно мнозинство, няма коалиция. Разговорите са отворени и към останалите политически сили за промени в Конституцията. 

Не мисля, че има поети ангажименти към ДПС, за да ни подкрепят за конституционни промени.

Един президент може да бъде отстранен, ако нарушава Конституцията. Ако президентът е нарушил такива, трябва да бъде отстранен, ако не - няма нужда. Не съм юрист, трябва да се говори с юристи.

По отношение на Борисов, приоритет на „Демократична България“ е да сме равни пред закона. Имунитетът трябва да бъдат използвани за дейността ни в НС, за да можем да се чувстваме свободни да гласуваме това, което искаме. Според нас трябва да има комисия, която не трябва да е по-дълга от шест месеца, в която да се определи виновен ли е г-н Борисов. Тя трябва да се произнесе в най-кратки срокове.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.