Политика

Депутатите ще приемат бюджет до 10 юни, прогнозира синдикалист

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Категорично съм убеден, че народните представители ще успеят да приемат бюджет до 10 юни. Те не могат да си позволят държавата да бъде на автопилот.“

Такава прогноза направи вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис.

 

Ето какво още сподели той за зрителите на Euronews Bulgaria:

Служебният кабинет е депозирал и чисто нов бюджет, и удължаване на стария, което беше и прието вече. Убеден съм, че депутатите ще удължат настоящия бюджет с три месеца и през това време ще приемат нов бюджет за 2023 г.  Имайки предвид, че проектокабинета "Денков-Габриел" има над 121 гласа в залата, мисля, че този кабинет ще мине и ще имаме мнозинство и за бюджета.

Имаме сериозна инфлация, която се маркира над 15-16%. Има различни очаквания този бюджет да задоволи нуждите на хората, които са с ниски доходи. Въпросът е как да стане като дефицитът, който се предлага в новия бюджет на Министерството на финансите, е над 6%. Ако се стремим към еврозоната, това ще е трудно. Целият пъзел как ще бъде подреден за да бъде изпълнен, не ми е ясно. Трябва да се пипне разходната част нагоре, но това неминуемо ще мине през увеличаване на данъците.

КТ "Покдрепа" предлага да се промени подоходното облагане на работещите, да се въведе необлагаем минимум на МРЗ. Не би трябвало това да касае бизнеса, това е данък върху доходите на физически лица.  Би трябвало да бъде вкарана повече солидарност сред работническата класа, хората с по-високи доходи да плащат по-високи данъци. 

За да се отговори на очакванията на обществото за увеличаване на социалните разходи, не може това да стане без пипане на социалните разходи и да е с 3% дефицит. Аз не виждам друго, ако има магьосници, нека дойдат.

Дълги години или приблизително две декади учителската професия беше неглижирана. Те искат компенсация на тези високи темпове на инфлация, но не само те имат такива претенции. Такива има и в други администрации, например в НОИ, БГ ТОЛ, НСИ, Агенция за социално подпомагане, въобще сферите, които се управляват чрез бюджета на държавата.

В последните три години влизаме от криза в криза, пандемия, COVID-19, войната в Украйна, бежански кризи и т.н. Две години търсим месията, който да стигне до властта. Пет пъти ходим на избори и нищо не се случва. Дано този път се получи. Първото нещо, което трябва да се направи е нов размер на МРЗ. Някои партии гледат в тази посока и подкрепят тази идея. Сегашния размер не отговаря на закона, в който се казва, че МРЗ е 50% от брутната средна за страната. Последният парламент в края на своето съществуване направи тази добавка в Кодекса на труда. Това беше и директива на Европейската комисия. 

Трябва да се премахне системата на 10% данък общ доход. Този данък така фиксиран беше въведен през 2007 г. като антикризисна мярка, когато целият свят беше в икономическа криза.


Не само туризмът има недостиг на работна сила, всички сфери на икономиката ни имат такава. Причините са, че не е достатъчно оценен труда на българския работник, не е заплатен, и тези, които са достатъчно квалифицирани и мотивирани търсят други варианти. Напускат държавата. Всеки труд трябва да се заплаща.

 

Цялото интервю вижте във видеото.