Икономика

Може ли изкуственият интелект да направи безполезни математиците?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Може ли изкуственият интелект да остави математиците без работа? На този етап отговорът е "не". Защо – ще разберете в следващия материал.

През 1614 г изобретяването на логаритмите от Джон Непер прави сложните изчисления много по-лесни.

Днес се очаква чатботове, задвижвани от изкуствен интелект, да направят революция в математиката. Но дали са способни на това?

От миналия ноември пускането на програми като ChatGPT на Open AI или Bard на Google създаде шокови вълни в академичните среди. Тези инструменти могат да пишат есета, да генерират изображения и видеоклипове, да решават математически задачи. Но истинските математици не са съвсем убедени във възможностите им.

 

В математиката аз се интересувам от манипулиране на данни и числови стойности. Това ми дава възможност да правя сложни изчисления, които са предсказуеми и повтарящи се. За тези неща изкуственият интелект е изключително полезен. Но има и друг аспект. За да може математиката да бъде наистина такава, тя трябва да работи на ниво логика и разум. Милиард примера, че нещо е вярно, не го правят автоматично истина, и това е разлика, която изкуственият интелект все още не е успял да преодолее. Разчита основно на данни, което означава, че не толкова лесно може да прави обобщения, които да са напълно верни във всички случаи.

Линдън Робъртс – преподавател по математика в Университета на Сидни

Изкуственият интелект може да помогне за дешифриране на кодирани съобщения, точно както е направил английският математик Алън Тюринг, разбил кода на германската шифровъчна машина „Енигма“.

Но дали една компютърна програма е наистина интелигентна, в смисъла на човешки ум?

 

Изкуственият интелект няма да ме замени в краткосрочен план, защото все още не може да разсъждава. Не може да мисли по начина, по който ние, математиците, го правим всеки ден. Не може да се справи надеждно в такива ситуации.

Джорди Уилямсън – директор на Института за математически изследвания в Сидни

Заплахата машините да заменят хората не е нова. Морски аналогов артилерийски калкулатор от XX век, използван за по-точен прицел, наистина заменя математиците, които дотогава са били на борда на кораба, за да правят тези изчисления.

Специалистите твърдят, че изкуственият интелект е добър в даването на отговори, но не може да се справи много добре с обосновката им.

Искат и регулации за безопасността на всички потребители, както и по-широка дискусия в обществото за бъдещето на тези инструменти.