Икономика

Прага ще прави въглеродно неутрален квартал

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Прага развива амбициозен проект за декарбонизация: първи квартал в града, който да постигне климатична неутралност и да бъде напълно независим от употребата на газ или въглища.Според проучване, одобрено от Общинския съвет, това може да се превърне в най-голямата строителна площадка до центъра на града – квартал Бубни-Затори.

Ще изпълним климатичните цели на Прага до 2030 г и в същото време значително ще намалим зависимостта си от руския газ. По този начин ще спестим около 29 милиона кубически метра газ.

Михал Хроза – консултант по инфраструктура

Проектът е изграден върху използването на топлината и студа от „Енергиен център“, инсталация, която ще бъде разположена в централната пречиствателна станция за отпадни води в квартал Бубенеч. Тя ще генерира топлина.

Сега станцията преработва 3 кубически метра вода на секунда и температурата й не пада под 15 градуса по Целзий през цялата година.

Можем да загреем водата до 110 градуса с помощта на мощни термопомпи и да подадем тази енергия към мястото за топла вода.

Павел Валек – директор на компанията за управление на водните ресурси

Новият квартал заема площ от над 100 хектара и ще побере 25 000 души в 11 000 апартамента.

Заводът „Енергиен център“ ще бъде построен точно тук. Трябва да бъде готов до края на десетилетието. Тогава ще захранва с енергия една пета от града.