Политика

Главният прокурор няма да бъде отстранен идната седмица, смятат адвокати

От Диана Радева Диана Радева Журналист

Главният прокурор Иван Гешев няма да бъде отстранен от поста си в близките дни. Такова мнение изразиха в ефира на Euronews Bulgaria адвокатите Емануил Йорданов – бивш вътрешен министър, и Стоил Моллов – преподавател по конституционно право. Йорданов не смята, че заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов ще получи предимство заради изваждането на следствието от прокуратурата. А според Моллов наличието на мнозинство за конституционна реформа е положителен сигнал.

 

Ето какво още казаха те:

 

Емануил Йорданов - адвокат и бивш вътрешен министър:

Комисия трябва да разгледа предложението за имунитета на Борисов. Не мисля, че това ще има значение. Предполагам, че досъдебното производство е гледано доста небрежно. Към този момент вероятно липсват много доказателства и може да изтече и давността, докато се случи нещо. Според мен главния прокурор ще се опита да шиканира процеса по отстраняването си. Това с болните адвокати е ясно на всички в държавата.

Не мисля, че прокуратурата към този момент би могла да свърши някаква работа по казуса "Осемте джужджета“, тъй като не се знае колко от джуджетата са на високи постове. Ако се разделим с Гешев и Сарафов, би могло да се очаква някакъв резултат. Не виждам какви крила може да получи Сарафов с тези правни норми, които извадиха следствието от прокуратурата вчера. Следствието съществува единствено заради това, че е регламентирано в Конституцията към момента.

Не е свиквано Велико Народно Събрание за да бъде закрит този орган, но, ако видите колко дела гледа един следовател на година, то би трябвало да изведем и разследващите полицаи в МВР, и те да бъдат самостоятелна структура.

Доц. Славов е интелигентен човек и добър юрист, но той ще се сблъска с една стена. Имаше едно изказване на Борисов преди дни, в което каза от 2009г. до днес няма съдебна реформа: "започнахме я и ми поискаха имунитета".  Тези текстове, които се приеха са в разрез с правилника на Народното събрание. Губи се смисъла на целия законодателен процес.

 

Стоил Моллов - адвокат и преподавател по конституционно право:

Може да се предположи, че има доста неща в тази папка по делото. Не мисля, че през следващата седмица ще бъде отстранен главният прокурор. 

Не бих казал, че следствието е ненужно, защото не съм специалист по наказателно право, Положителен сигнал е, че има мнозинство за конституционна реформа. Но това е много общо, защото след това в пленарна зала следствието се вади от прокуратурата.

Бих завършил с цитат на Константин Пенчев, "Да реформираш съдебната система е като да реформираш гробище, отвътре помощ не чакай".

 

 

Целия разговор вижте във видеото.