Общество

„От нас зависи“: 22-годишен младеж рисува графити с образа на българските герои

От Euronews България Euronews България

Тони Енчев е на 22 години от град Русе. Учи журналистика в Софийския университет. От малък мечтае да промени града, в който живее към по-добро. И заедно със свой приятели решава да изрисува на оживени места графити с образи на видни български революционери. Така се ражда инициативата “От нас зависи”.

Основната цел на проекта е да направи така, че децата в моя роден град да растат заобиколени от нашите герои. Да познават историята си и да не забравят защо реално могат да се нарекат българи и кои хора са загинали за тяхната свобода. В днешно време някак си я приемаме за даденост. Това го видях от моите връстници. За тях нито им беше интересен Левски, нито Ботев.

Тони Енчев - създател на инициативата

Според Тони промяната трябва да започне от най-малките. Във всеки път обаче има и трудности. Такъв е случая и при него.

Намерих мястото. Намерих екип от хора, които да ми помогнат. Но след това дойде препятствието с община. Ходих няколко пъти на среща с главния архитект на града, със заместник кмета на крада. Те първоначално бяха с голямо отворено сърце, както се казва. Приеха идеята, искаха да помогнат, обаче след известно време видях как се опитваха да притъпят самата идея, да утихне. Поех инициативата в свои ръце.

Тони и приятелите му успяват да намерят подходящи места, където да могат да изрисуват графитите, без да се притесняват от глоби или проблеми със закона. А след успешното завършване на проектите с лицата на Васил Левски и Христо Ботев, отзвукът за Тони е неочакван.

„След втория проект за Христо Ботев се свързаха Александър Сано, Тервел Пулев, още хора, които искаха да разберат още за самата инициатива и споделиха самото нещо в тяхните страници в социалните мрежи. Питаха ме как могат да помогнат. Всяко споменаване е от полза на проекта, така че благодаря наистина“, споделя младежът.

Тони е от хората, които смятат, че историята и героите на България не бива да бъдат забравени. Той ще продължи да рисува по стените, защото смята, че "дела трябват, а не думи!".