Политика

Елена Поптодорова: Западът иска България да има редовно правителство

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Външният свят иска да има редовно правителство на България, защото неговото отсъствие спъва не само развитието на българската държава, но и на всички онези формати и органи, в които участваме.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime Елена Поптодорова – вицепрезидент на Атлантическия клуб, бивш посланик в Съединените щати. Тя посочи, че членството на България в Шенген, еврозоната, приемането на Плана за възстановяване и устойчивост – всичко това е сложено на стоп.

Смятам за попадение името на министър Тодор Тагарев – той има опит и човек с много ясна визия и разбиране как трябва България да се развива в областта на националната сигурност и отбраната.

„В моята сфера съм много насърчена от това, че Мария Габриел ще поеме външно министерство. Тя излъчва спокойствие“, каза още Поптодорова.

Тя коментира и изтеклия запис от Националния съвет на ПП.

„Това е много злощастен запис. Той не биваше да се случва като изтичане, но и като начин на обсъждане. В никакъв случай не прави чест на участвалите в дискусията“, смята Поптодорова.

Много смущаващи са много от тезите. Ние като членове на ЕС и НАТО извършваме тази съвместна дейност практически ежедневно. Нашите спецслужби трябва да бъдат в постоянен оперативен контакт със своите колеги. Всяко посолство има служители по сигурността.

„Това не е просто неграмотно тълкуване на целия този сериозен въпрос, но и непознаване на механизмите, по които се случва това съгласуване. Не става въпрос някой да ти нареди кого да назначиш, но във всички случаи на нас ни трябва достатъчно информация доколко заслужават доверие личностите, които ще оглавят най-чувствителните сфери на държавата“, коментира Поптодорова.

„Оттук ние можем да черпим само по-подробна, задълбочена и вярна информация от нашите партньори в ЕС и НАТО“, допълни тя.

Поптодорова е на мнение, че докато Сърбия поддържа тази политически линия, която не е спирала да провежда, винаги ще съществува риск за такава имплозия, каквото наблюдавахме в последните дни в Северно Косово.

„Сърбите в Северно Косово, стимулирани и подбуждани от Белград, отказа да участват в местните избори, което направи избирателната активност много ниска и естествено изведе напред избора на албанци за кметове на тези общини с преимуществено сръбско население. Взривът стана, когато тези избрани кметове пожелаха да встъпят в своите правомощия. Те са си в пълното право да започнат да изпълняват задълженията си, но косовската администрация реши да наложи това със сила, което не е начинът, по който трябва да се утвърждават резултатите от един демократичен избор. Трябва да се въздейства и върху двете страни“, коментира Поптодорова актуалната ситуация в Косово.
Тя не очаква в обозримо бъдеще да бъде намерено трайно примирие в Косово.

Целия разговор вижте във видеото.