Политика

Политолог: Партиите се опитват да си вземат лидерството от ръцете на президента

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Осъзнаването на тоталната безизходица и осъзнаването на потенциалния натиск, който българите ще осъществим. Натискът от партньорски структури и правителства също изигра своята роля в сплотяването на първата и втората политически сили и възможността те да съставят кабинет.

Това каза в ефира на Euronews PrimeTime специалистът по политически комуникации и преподавател в НБУ проф. Росен Стоянов.

Това беше ситуация, в която решение не можеше да бъде намерено, растеше и недоверието, което означава само едно – компромис, който бихме могли да наречем епохален.

Няма да има коалиционно споразумение или подписан документ. Гаранцията остава дадената дума, била тя джентълменска или стиснатата длан. Друго, което не бива да забравяме е, че това в съглашателство е възможно в някакъв момент да се появят логични неразбирателства, които да поставят под въпрос устойчивостта и перспективата в срока, който ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ първоначално си зададоха, каза още проф. Стоянов.

По отнешение на разговорите, които представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водиха днес с ДПС в стаята им в парламента, проф. Росен Стоянов каза, че се ориентира за случилото се по време на тази среща от думите на Христо Иванов.

Не бих искал да цитирам Христо Иванов, но ще парафразирам, че не е важно и няма значение с чии гласове ще бъде подкрепена и направена съдебната реформа, важното е тя да стане.

Лично аз съм скептичен по отношение на това когато повече от една партия участва в управлението, че може да се осъществи вътрешен, реален и ефективен контрол. Контролът в парламентарната република се осъществява от опозицията, каза още проф. Стоянов. Ако тя е прекалено слаба добър и силен контрол няма да има. Ясно е обаче, че политиците с повече опит осъзнаха, че трябва да изземат динамиката на лидерството от ръцете на президента.

Имаме ли парламент и Министерски съвет неминуемо ще трябва да се гласуват няколко неща, сред които поисканият днес имунитет на Бойко Борисов. Друг препъникамък за този кабинет би могла да бъде идеята, която според Костадин Костадинов вече е събрала над 400 000 подписа – референдум за приемане на еврото у нас, каза още експертът.

Цялото интервю гледайте във видеото.