Политика

Вицепрезидентът е притеснена от недоверието между ПП-ДБ и ГЕРБ

От Euronews България Euronews България
Iliana Yotova BGNES

Трудно ми се говори за това, което става в нашата столица в момента. И в институциите. Да, очаквам да има правителство, с голямо нетърпение чакам Народното събрание да гласува този кабинет. И министрите да влязат в своите функции и да започнат своята работа. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в Казанлък съставянето на кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, предаде БГНЕС.

„Сутринта чух една реплика, която ме разтревожи много като гражданин, за бъдещето на този кабинет, бъдещият министър-председател акад. Денков каза, че влиза в това управление без да има никакво доверие в своите коалиционни партньори - ГЕРБ, и че има доверие само на г-жа Мария Габриел“, допълни Йотова.

По думите й „това не е добро начало, но не всеки път, когато началото е лошо, то се развива по този начин. И се надяваме, че ще има стабилен и успешен кабинет“.

Относно организирания довечера протест пред сградата на президентството, Йотова коментира, че живеем в свободна страна и всеки човек има право да протестира когато иска и не е съгласен с нещо. "Ще чуем какви са претенциите на хората, които са на площадите, аз винаги съм чувала тези хора, независимо дали са хиляди, или е само един човек. Всеки български гражданин, който не е доволен от нещо, трябва да бъде чут. Умните хора и институции си взимат поуки от тези уроци, за да вземат правилните решения", добави Йотова.

Относно номинираните за министри в бъдещия кабинет „Денков-Габриел“, Йотова каза, че „те ще носят своята голяма отговорност, защото ще трябва да слагат кървави подписи, ще се налага да принуждават европейските институции да заобикалят европейските закони, за да ни вкарат в еврозоната, и трябва да проведат този тежък разговор с г-жа Урсула фон дер Лайен, защото ще трябва да извършват законни и незаконни уволнения и чистки в администрацията, защото ще трябва да променят службите за сигурност с "наши", и МВР - с "наше", за да прави нашите избори. Така че бъдещето е пред нас, ще видим", каза още вицепрезидентът.