Политика

Денков преди официалното обявяване на проектокабинета: Само с Габриел си имаме доверие (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

„Истината, че си нямаме доверие. Но от разговорите с Мария Габриел е ясно, че на нея мога да имам доверие. Разговорите с нея през цялото време вървят конструктивно, чуват се аргументи. Тя казва добре, в други случаи аз казвам добре. Съставът на правителството е консенсусен". Така номинираният от ПП-ДБ за премиер акад. Николай Денков коментира в кулоарите на НС проектокабинета и отношенията с ГЕРБ, с които ще се опитат да съставят кабинет.

"Трябваше да изтеглим някои политически лица, за да стане неутрален кабинетът. Този състав не е направен, за да е партиен, а за да свърши работа. Това, което е важно да се разбере - вече сме юни и няма бюджет. Трябва сериозен екип да разбере какво се случва и да приемем бюджет", допълни Денков.

През всички национални съвети на партии от нашата коалиция бе приет съставът на кабинет, заяви още той и така реално потвърди имената на кандидатите за министри.

Съставът обаче ще бъде представен официално до края на деня. Ето и кои са кандидатите:

Според неофициална информация министър-председател през първите 9 месеца ще бъде Николай Денков, а Мария Габриел вицепремиер и министър на външните работи за следващите 9 месеца. След това Габриел ще поеме премиерския пост.

Асен Василев е одобрен за министър на финансите, Калин Стоянов - на вътрешните работи, Тодор Тагарев – на отбраната, Юлиан Попов – ще ръководи министерството на околната среда и водите, Румен Радев ще бъде начело на енергетиката, Андрей Цеков ще оглави министерството на регионалното развитие и благоустройството, Кирил Вътев – земеделието и храните.

Според решението проф. Галин Цоков ще бъде министър на образованието и науката, Кръстю Кръстев – на културата, Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията, Милена Стойчева – на иновациите и растежа, Иванка Шалапатова – на труда и социалната политика , Емил Дечев – на правосъдието, Георги Гвоздейков – на транспорта и съобщенията, проф. Христо Хинков – ще бъде министър на здравеопазването, Зарица Динкова – на туризма, Александър Йоловски – на електронното управление и Димитър Илиев – министър на младежта и спорта.