България

Бюджетна комисия прие на първо четене удължаване на бюджет 2022

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Журналист

Законът за удължаване на миналогодишния бюджет мина на първо четене в ресорната комисия в Народното събрание. В началото на седмицата кабинетът внесе в парламента две решения за предоляване на кризата с бюджета след 10 юни. Комисията прие на първо  четене и двата законопроекта. 

Без особени пререкания премина разкискването в Бюджетна комисия на закона за удължаване на плансмектата от миналата година. Изненадващо за някои депутати обаче финансовото министерство внесе и предложение Народното събрание  да  разреши ползването на средства от Сребърния фонд и европейските програми.

Във фискалния резерв има 10.2 млрд лева. Вие колко пари смятате да ползвате от него и как смятате да ги върнете. На мен ми звучи като подготовка за вдигане на данъци.

Тошко Йорданов, ИТН

Служебният финансов министър обаче аргументира предложенията си с тезата, че само с удължаването на миналогодишния закон няма как да се изпълнят някои социални плащания.

Например НЗОК и общините ще преминат на финансиране без да се взема предвид нови актове на Народното събрание. За част от социалните плащания ще липсват размерите, които са вписани в годишните бюджетни закони. Това означава, че няма да се случат някои социални плащания, както и ще се блокира част от дейността на НЗОК.

Росица Велкова, служебен финансов министър

Критики все пак имаше. 

Да разглеждаме закон за удължаване на удължаването на държавния бюджет. Всичко това е защото кабинета на Радев не внесе бюджет миналата година.

Венко Сабрутев, „Продължаваме промяната“

Служебният финансов министър обаче не отстъпи.

При условие, че НС не приеме решението, няма да има нормативно основание да се правят бюджетни плащания след 10 юни. Салдото към 31 май тази година е отрицателно – минуст 1 млрд и 200, салдото към 31 май миналата година има излишък от 605 милиона лева.

Росица Велкова, служебен финансов министър

Ако законът бъде гласуван и на второ четене в този вид, държавата ще може да прави плащания за пенсии и заплати до приемането на нов бюджет. Освен това  служебната власт ще може да тегли кредити без ограничения и да има достъп до Сребърния резерв.