Политика

„Меки китки“ провокираха блъсканица и оплюване в парламента

От Euronews България Euronews България

Депутатът от ПП Явор Божанков нарече Цончо Ганев и Костадин Костадинов от „Възраждане“ „меки китки“ от парламентарната трибуна, заради което двамата скочиха и атакуваха физически Божанков. Стигна се до блъскане и скупчване на голям брой депутати около трибуната, което наложи намесата на квесторите.

 

Bluskane V Parlamenta BGNES 1 Снимка: БГНЕС

Работата на парламента започна с ескалация на напрежението и искри, след като Божанков се опитваше да прочете декларация в отговор на такава, прочетена от парламентарната група на „Възраждане“. Градусът на напрежението се повиши, след като Божанков заяви от парламентарната трибуна, че "въпреки че говореха срещу меките китки, двамата с Цончо Ганев и Костадин Костадинов най-много ни съмняват, че са такива в това отношение". Освен това Божанков обвини Ганев и Костадинов, че са истинските национални предатели и са проводници на пропагандата на Путин. И веднага бе наобиколен от депутатите на Костадин Костадинов.

 

Bluskane W Parlamenta BGNES 3 Снимка: БГНЕС

На разпространени кадри от залата се вижда как Цончо Ганев наплюва някого. В блъсканицата един депутат размаха и счупените си очила, а председателстващият Росен Желязков обяви почивка. 

След сблъсъците Манол Пейков от ПП-ДБ се оплака, че бил одран по бузата. 

“Възраждане нарушава реда всяка секунда. В кулоарите ме нарекоха мръсна гнида вчера”, каза още Пейков, след което обясни, че са заплашили, че ако има правителство, ще доведат хората вътре в НС.

Ритаха ме в краката, защото не се вижда там, започнаха да казват, че ще ни пратят в Белене, това са неща, които обичайно казват, но вие не ги чувате”, каза още Манол Пейков. Той се извини публично и на депутата, на когото е свалил очилата. 

След това в кулоарите по време на брифинга на "Възраждане", в която те обвиниха ПП-ДБ в провокация, също имаше сблъсък - между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков. Стигна се до бутане и реплики на висок тон. А Костадинов се закани той и депутатите му да не допуснат "тези хора" до парламентарната трибуна повече. "Излязат ли те, излизаме и ние", отсече Костадинов. 

След почивката депутатите гласуваха да прекратят заседанието си за днес. 

Ще има санкции. Случилото се е недопустимо”, заяви председателят на НС Росен Желязков по повод спречкването между депутати от "Възраждане" и ПП тази сутрин в парламента.

За съжаление, тези сцени ги наблюдаваме на същата дата като миналата година, дано утре не сме свидетели на такива сцени”, каза още Желязков.

Относно думите на Нинова, че, прекратявайки заседанието, Росен Желязков руши парламентаризма, председателят на НС каза, че всеки лидер има право на интерпретация, и той е доволен, че БСП не са се намесили в разправата. “Ако беше продължило заседанието, то трябваше да продължи декларацията на Божанков, след това декларация на ИТН, и чак тогава трябваше да бъде прочетена декларацията на БСП. Сами разбирате, че продължаването на заседанието в този формат щеше да доведе до ново ескалиране на напрежението, така че приемам упрека на Нинова, но я уверявам, че не е било насочено към БСП”, каза още той.