Политика

Социологът Димитър Ганев: С гласуването на редовен кабинет властта ще се върне в парламента

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„До момента, в който не се натисне копчето в пленарна зала за този проектокабинет, не можем да сме 100 процента сигурни, че такъв ще има“. Така социологът от агенция „Тренд“ Димитър Ганев коментира в ефира на Euronews Bulgaria разговорите между „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС за съставяне на редовно правителство с втория управленски мандат.

По думите на Ганев се отива към правителство „без политически лица и двете формации ще предлагат експерти“. „Предполага се най-нормалното нещо е ГЕРБ да излъчат някакви експерти, близки до партията – такъв тип хора, които бяха в проектокабинета „Габровски“, смята той.

Според него „има групи, политически и не такива, които нямат интерес от създаването на такъв кабинет.” В същото време той допълни, че „не съм склонен да влизам в конспиративни теории, че има някакъв заговор“.

„В тази ситуация ми се струва, че всеки е сам за себе. Много е трудно. Но на ПП е по-трудно да обясни за сближаването с ГЕРБ. При ПП-ДБ щетата ще бъде по-сериозна“, смята социологът. По думите му в програмите на двете коалиции няма кой знае какви разлики.

 

Най-ключовият въпрос, който излиза на преден плана – дали ще бъде кабинет без политически лица, дали Асен Василев ще бъде финансов министър – това е действително изключително важна част от цялата конфигурация. През финансово министерство може да се упражнява власт.

Димитър Ганев, "Тренд"

За Димитър Ганев най-важното, което ще се случи, ако бъде гласувано редовно правителство, ще е „смяната на властта, която ще се премести в парламента“, където й е мястото. „Борисов, Петков, Василев, Иванов, Карадайъ, Нинова, са в НС. Там ще бъде епицентърът на сблъсъка и фокусът на всички нас, тъй като сме парламентарна република“, каза той.

Целия разговор вижте във видеото.