Свят

САЩ отпускат нов пакет военна помощ за Украйна за $300 млн.

От Euronews България Euronews България

Президентът на Съединените щати Джо Байдън одобри нов пакет от военна помощ за Украйна на обща стойност 300 млн. долара. Той включва допълнителни боеприпаси, дронове и редица други оръжия. Решението идва в момент, когато Русия продължава да обстрелва украинската столица, а Киев се готви за дългоочакваната контраофанзива.

 

Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна. Ние ще помогнем на украинския народ да получи нещата, от които се нуждае, за да се защитава по-добре. Мисля, че както видяхте нагледно в Хирошима, Г-7, нашите съюзници и партньори стоят твърдо зад нас в тези усилия. Можем да очакваме тази подкрепа да продължи и занапред.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност

Новият пакет от помощи осигурява боеприпаси за укрепване на способностите на Украйна за противовъздушна отбрана, за да се отблъсне въздушното нападение на Русия срещу Киев. Той осигурява боеприпаси за ракетни батареи Patriot, както и за системите за противовъздушна отбрана Avenger и Stinger. След нападението с дрон в Москва руските власти твърдят, че Западът не е осъдил адекватно нападението на руска земя.

 

Ние не им казваме къде да нанасят удари. Не ги съветваме как да провеждат операциите си. Ние им даваме оборудване. Даваме им обучение. Даваме им съвети и напътствия. Украйна не трябва да нанася удари на територията на Русия. Но в крайна сметка президентът Зеленски и неговите военни командири решават какво ще правят от военна гледна точка и решават какво ще правят с предоставеното им оборудване.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност

Украинските власти не поеха отговорност за атаката с дрон - реакция, подобна на тази след предишни атаки на руска територия. С последния помощен пакет, САЩ са отпуснали над 37 млрд. долара за оръжия и друго оборудване след нападението на Русия през февруари 2022. Последният пакет ще бъде осъществен по силата на президентските правомощия за съкращаване на средствата, което позволява на Пентагона да вземе оръжия от собствените си запаси и бързо да ги изпрати на Украйна.