Общество

Юлиан Войнов, финансист: Датата 1 април 2025 г. е изпълним срок за влизане в еврозоната

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Ние се изправяме пред тези проблеми с бюджета на първо място, защото не беше внесе редовен бюджет миналата година, както задължава законът, независимо дали има редовно или служебно правителство.“

Това коментира в PrimeTime по Euronews Bulgaria финансистът Юлиан Войнов.

Поради това че няма бюджет се тръгва в една посока, която бих казал, че изнасилва закона за публичните финанси, защото там не е предвидено да се удължава удължителния бюджет.

Възможно е да се посегне на фискалния резерв, но той е предвиден за ситуации, в които България няма достъп до външно кредитиране, коментира Войнов.

По думите му дори да бъде приет нов удължителен бюджет, той не решава проблемите на държавата. Според финансовия експерт при всички случаи Народното събрание трябва да приеме бюджет за 2023 г. 

Абсолютно е възможно бюджетният дефицит да бъде сведен в рамките на 3% за тази година.

„Една голяма част от този дефицит се формира от изключително напрегнатата капиталова програма на правителството, която е рекордна за най-новата история на България. Със сигурност тя няма да бъде изпълнена, тъй като ние се намираме почти в средата на годината, а Планът за възстановяване и устойчивост все още не е приет“, посочи финансистът.

Той отбеляза, че инфлацията намалява навсякъде в Европа и очаква същата тенденция да доминира и в България.

Според Войнов 1 април 2025 г. е изпълним хоризонт за влизане на България в еврозоната.

„Като изключим политическата воля, която е свързана с приемането на определени закони, единственият проблем, който може да възникне, е свързан с по-високата инфлация. Това обаче не можем да го управляваме, аз лично съм по-скоро оптимист. А в края на краищата, дори да не влезем през 2025 г. поради този индикатор за инфлацията, пътят ни ще бъде отворен. Въпросът е сега да направим необходимите стъпки, да си подредим къщичката, за да имаме хоризонт за влизане в еврозоната без притесненията, че поради наши грешки и лошо управление няма да го изпълним.“

Целия разговор вижте във видеото.