Политика

Любомир Каримански: Ако не се приеме нов бюджет, парите за пенсии ще стигнат за три месеца

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Обрасването на политиците с бизнеса не е нещо, което се е появило вчера. То съществува в последните 30 години и докато не се сложи край, това няма как да бъде прекратено и затова се изискват сила, кураж, храброст, за да може да бъдат постигнат тези реформи.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime бившият депутат от ИТН и финансист Любомир Каримански.

Някъде далеч в 1991-1992 г. е зададен погрешен модел за съществуване и развитие на съдебната система. Тя е в основата на всичко, което се развива в едно общество. Ако съдебната система е зададена по модел, който има някакъв дефект или по модел, който може да генерира във времето корупция, то през тези 30 години това се наслагва.

В една държава правните устои са най-важното нещо, посочи Каримански и допълни, че от това зависи и икономическото развитие на страната.

Според него час по-скоро парламентът трябва да приеме т.нар. удължителен бюджет на 2022 г. По думите му депутатите мат време да го направят, ако бюджетната комисия заседава в четвъртък

Наистина е важно да има редовно правителство, но не и на всяка цена. Всеки компромис си има граници“, коментира бившият депутат и добави, че всеки един компромис трябва да бъде достатъчно аргументиран и ефектът от него оценен подобаващо.

Няма и не може да има спор за членството на България в ЕС и НАТО, но липсва визионерство за развитието на България, подчерта Каримански.

Ако направим в Народното събрание, колкото от депутатите имат някаква обща представа от публичните финанси, аз ви гарантирам, че 95% ще бъдат скъсани. Аз съм свидетел когато обсъждахме бюджета какви празни погледи имаше в залата и каква незаинтересованост.

Шансовете за редовен кабинет са все по-малки поради ината, егото и комплексите на политиците, смята Каримански.

В бюджета на държавното обществено осигуряване, където са осигуровките за пенсиите и откъдето от НОИ изплащат самите пенсии, има достатъчно приходи за следващите 2-3 месеца. Дори и да няма трансфер от държавния бюджет, те ще могат да осигурят пенсиите на хората“, посочи финансистът.

Целия разговор вижте във видеото.