Икономика

Добрин Иванов, АИКБ: Пенсиите и заплатите ще бъдат приоритетен разход, дори да няма нов бюджет

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Крайният резултат от една политическа криза винаги е икономическа криза и в момента ние сме в такава. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му тази политическа криза, в комбинация с войната в Украйна, високите цени на електроенергията, високи нива на инфлацията, както и опасност от рецесия, са факторите за настъпване на по-дълбока икономическа криза в България.

Държавата би могла да работи с още едно удължаване на настоящия бюджет, но това не е препоръчително. Този бюджет обаче е планиран за политическата и икономическа ситуация, в която се намирахме през 2022 г. Коренно различни са обстоятелствата през 2023 г. Приходната част расте, макар и с по-бавен темп, отколкото разходната част. Събират се повече пари и те трябва да бъдат разходвани според вижданията на управляващите, каза още Иванов.

Няма смисъл да се чака 10 юни, за да се внесе искане за удължаване на бюджета, защото очевидно нов бюджет няма да бъде гласуван и няма да бъде приет до този срок. За да не изпадаме в ситуацията, в която се намира САЩ, които отлагат повишаването на тавана на дълга, служебното правителство трябва в ускорен срок да заяви искането за удължаване в Народното събрание.

Експертът изрази увереност, че разходите за пенсии и заплати са приоритетни и те ще бъдат изплащани с приоритет. На първо място ще пострадат еднократните разходи, такива са капиталовите разходи, които винаги са били най-ощетени, когато се правят икономии от бюджетните разходи, каза още Добрин Иванов. Неприемането на бюджет ще ощети най-вече капиталовата програма и бизнеса, каза още той.