Икономика

Финансовият министър иска достъп до парите във Фискалния резерв и еврофондовете

От Euronews България Euronews България

Служебното правителство внесе в Народното събрание проект на закон за държавния бюджет на България за 2023 г. на 28 април. Освен това то предлага на депутатите да премахнат разпоредбата, с която предното Народно събрание забрани да се ползват за текущи разходи европейските средства и парите на Сребърния фонд във Фискалния резерв на държавата.

Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова.

Според Велкова разблокирането на тези средства ще даде възможност "гъвкаво да се финансират разходите на държавата", без да се налага да се теглят заеми.

"В момента във Фискалния резерв имаме 10 млрд. лв., но те са условно блокирани, без да е необходимо, и не може да ги ползваме. И би следвало в такава ситуация да се тегли дълг. Все едно да имаме на влог 100 лв., но да теглим заем, защото с тези 100 лева смятаме да си купим обувки на есен", обясни в кулоарите на парламента пред журналисти Велкова.

Истината е, че държавата не може да тегли повече заеми тази година без нов бюджет, защото лимитът, определен в миналогодишния бюджет, вече е изчерпан. 

В същото време финансовият министър увери, че това разблокиране не криело рискове за парите в Сребърния фонд, защото те били 3.7 млрд. лв., а неприкосновеният остатък, под който не може да слизат средствата във Фискалния резерв, е 4.5 млрд. лв.

Велкова не посочи каква част от Фискалния резерв ще се наложи да бъде използвана за текущи разходи, докато държавата няма редовен бюджет. Във Фискалния резерв се държат парите не само на Сребърния фонд, но и на още няколко фонда, като общият им обем далеч надхвърля неснижаемия остатък от 4.5 млрд. лв.

Днес служебното правителство внесе в Народното събрание проектозакон за ново удължаване на стария бюджет. Както е известно удължителният закон спира да действа на 10 юни. Новото 49-то Народно събрание обаче не успя да гласува нов бюджет за 2023 г. и без ново удължаване на стария бюджет, след тази дата правителството няма да може прави никакви разходи.

Според внесените текстове, се премахва срокът на 3-месечно действие на удължителния закон - предлага се той да действа до приемането на нов бюджет за тази година. "Всички системи ще се финансират както досега. Приходите и разходите ще се правят по действащото законодателство", заяви Велкова.

В проекта е записано, че всички разходи и трансфери към министерства и бюджетни ведомства, към НОИ и здравната каса ще се извършват до размер, не по-голям от размера им към същия период на предходната година, но и като се отчитат и влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.