Европа

ЕС е разтревожен за върховенството на закона в Полша и Унгария

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Didier Reynders AP Дидие Рейндерс – еврокомисар по правосъдието. Снимка: АР

Върховенството на закона в Полша и Унгария бяха водещи теми в дневния ред на Съвета по общи въпроси на ЕС в Брюксел. Особено загриженост предизвиква неотдавнашното създаване в Полша на специална анкетна комисия за разследване на руското влияние в страната. Решенията на този орган биха могли да се използват за лишаване на граждани, включително политици, от правото да заемат публични длъжности, без това да бъде санкционирано от независим съдия.

 

Това е повод за сериозна загриженост и Комисията ще анализира законодателството. Няма да се поколебаем да вземем мерки, ако е необходимо, защото е невъзможно да се постигне съгласие за подобна система без реален достъп до правосъдие на независим магистрат срещу административно решение. Имаме какво да кажем за Унгария и със сигурност за Полша.

Дидие Рейндерс – еврокомисар по правосъдието

Законът за разследващата комисия в Полша беше подписан от президента Анджей Дуда в понеделник. Той беше определен като противоконституционен от опозицията и някои юристи, докато страната се подготвя за общи избори през есента.

Комисията ще проучи потенциалното влияние на Кремъл върху полските правителства от 2007 г насам, период, в който партията „Гражданска платформа“ на Доналд Туск беше на власт.