Политика

Осман Октай: Радев работи усилено за президентска република

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Добра новина е, че утре ще се срещнат акад. Николай Денков и Мария Габриел, за да могат да уточнят евентуални противоречия до края на седмицата и да съгласуват взаимноприемливи условия за съставяне на правителство и гласуването му следващата седмица.“

Това коментира в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria Осман Октай – политически анализатор и бивш зам.-председател на ДПС.

Вчерашният скандал и поведението на президента при връчването на мандата натовари с още по-голяма отговорност самия Бойко Борисов да защити парламентаризма и да състави правителство, като се приемат определени закони, които цялото общество чака по пътя на реформите, членството в Шенген и т.н.

Според Октай „тази остра и груба реакция на президента“ ще катализира преразглеждането на взаимоотношенията между ПП и ГЕРБ в името на защитата на парламентаризма.

„По-скоро ще намерят начин как да преодолеят противоречията и да излязат по-силни от тези преговори“, прогнозира той.

„Очаквам след тези скандали, които се случиха през кабинета на президента, със забавянето на мандата, подслушванията и записите, намесата на ДАНС около Радостин Василев, че политиците ще се вземат в ръце и ще възстановят парламентаризма и дебатът да се върне в парламента, където е мястото на всички политически сблъсъци и спорове – ние сме парламентарна република, все пак“, коментира Октай.

Президентът грубо участва в политическия процес, както преди, така и след избори. Неслучайно саботира по всякакъв начин, ускорявайки или забавяйки връчването на мандати и провеждането на консултации.

По думите на Октай поведението на Радев вчера е било на ръба на нарушаването на Конституцията заради изказванията му, че мислел да не връчва втория мандат, но бил задължен, както и заради втората му реплика, че искал обратно празна папка от ПП-ДБ.

Нямаше нужда Мария Габриел да съобщава на президента, връчвайки празната папка, че са се уговорили с ПП за втория мандат. Само това информиране на президента определено го накара да забави процедурата по връчването на мандата“, смята бившият зам.-председател на ДПС.

„А като ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите, президентът веднага връчи мандата“, отбеляза той.

„Президентът усилено работи за създаване на президентско управление в държавата“, подчерта Октай.

Целия разговор вижте във видеото.