Политика

"Разговорите не са в ледена епоха": Габриел поиска от ПП-ДБ ново поведение и нов състав на кабинета (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Номинираната от ГЕРБ-СДС за ротационен министър-председател Мария Габриел и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев настояха „Продължаваме промяната – Демократична България“ да „сменят подхода“ и да „преосмислят състава, личностите и принципите“ за съставяне на редовен кабинет с втория мандат. Президентът Румен Радев вчера връчи на ПП-ДБ папката с проучвателния мандат, но го направи „само защото е длъжен“ по конституцията.

„Разговорите не са в ледена епоха, разговори може да има, ако се преосмислят състава, личностите, принципите и доверието. Призовавам ПП-ДБ да обмисли всичко. Недоверието от обществото е огромно. Ако истинската цел е да стабилизираме държавата, то всеки трябва да направи крачка назад. Мандатоносителят е на ход - да търси и намери подкрепа“, заяви в кратко изявление Габриел в кулоарите на Народното събрание.

Томислав Дончев от своя страна коментира, че има „война между институциите“ и настоя ПП-ДБ да не го „приемат като ултиматум и да сменят подхода“. „Вземете пример от нас, направихме всички възможни и невъзможни компромиси. Не може с 15 процента от народните представители да получиш цялата власт. Не е демократично, предложете друг формат, говорете с нас, с другите формации, България трябва да има правителство“, посочи Дончев.

От ГЕРБ не уточниха кои личности и задачи трябва да бъдат предоговорени. По-рано в ефира на Euronews Bulgaria обаче коментира, че според него е редно след скандала с изтеклите записи и всичко случило се след това първият ротационен премиер да бъде не излъченият от ПП-ДБ Николай Денков, а самата Мария Габриел. 

В очакване

Очаквам да се чуем с Мария Габриел и да видим кога ще седнем на масата и да обсъждаме същината. Така номинираният от ПП-ДБ за премиер акад. Николай Денков отговори на репортерски въпроси кога и как ще продължат „замразените разговори“ с ГЕРБ-СДС по проектокабинета.

Спокойно изчакахме няколко дни, за да видим какъв ще е подходът на ГЕРБ, обясни Денков. Така че в определен смисъл той е очаквал подобна реакция. Това, което мога да кажа, е, че разговорите по такива важни въпроси не трябва да се обявяват през медиите, добави той.

На Фейсбук страницата си съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пък написа, че "никой не може да си позволи да призовава България да няма редовно правителство, никой не може да слага бюджета и парите на хората на заден план заради личните си властови амбиции. Няма да позволим България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си. Имаме нужда от редовно и про-европейско правителство час по-скоро. Имаме нужда от стабилно Народно събрание с дълъг живот.