Euronews Сега

ГЕРБ, ИТН, „Възраждане“ и ДПС провалиха кворума на парламента

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Липса на кворум и поредно провалено заседание на парламента в деня след вота на недоверие. В залата отново не влязоха парламентарните групи на ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Възраждане“ и ДПС. Така за втори ден Народното събрание няма да провежда заседание. 

От опозицията оправдаха отсъствието си със спорове по време на Председателския съвет. От ИТН заявиха, че настоящият председател – Мирослав Иванов, е взел еднолично решение за това като първа точка в дневния ред да влезе изборът на нов председател. От ГЕРБ и ДПС бяха категорични, че на дневен ред има много по-важни теми за страната ни.

Два пъти депутатите в зала се опитаха да съберат кворум, но всеки път се регистрираха между 109 и 112 депутати, които не достигат за кворум.

„ГЕРБ-ДПС хвърля държавата в хаос. Тези хора си играят с България. Гледат единствено собствените си интереси”, каза Георги Свиленски от БСП.  „Възраждане” влязоха в зала и изведнъж видяха, че ги няма ДПС. Явно получиха смс и излязоха”, каза Искрен Митев от ПП. „Не сме част от това правителство. Парламентът няма мнозинство”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

„От тук нататък в този парламент, каквото и да се приеме трябва да има по-широк консенсус. И трябва тези хора, които вироглаво в последните 6 месеца си мислеха, че светът започва и свършва с тях, да се научат, че това не е така”, заяви Петър Чобанов от ДПС.