Свят

Байдън настоя Ердоган да отстъпи за членството на Швеция в НАТО

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Членството на Швеция в НАТО и закупуването от страна на Турция на американски изтребители Ф-16 са били двете основни теми на разговор между президента Джо Байдън и избрания за нов мандат Реджеп Ердоган. Турският лидер е потвърдил, че Анкара иска бойните самолети, а американският му колега е настоял Стокхолм възможно най-бързо да стане член на Алианса.

 

Говорих с Ердоган, поздравих го и той заяви, че иска да направим нещо с изтребителите Ф-16. Казах му, че искаме сделка за Швеция, обсъдихме го и ще говорим отново по темата. Но като цяло целта на обаждането беше да го поздравя.

Джо Байдън, президент на САЩ

През следващата седмица двамата лидери ще разговорят отново по темата за членството на Швеция в НАТО. Очаква се Байдън да засили натиска, а анализатори вече прогнозираха, че Ердоган може и да отстъпи до края на годината, след като вече направи крачка назад за Финландия. Именно външната политика се оказва най-ключова за новия мандат на консерватора, допълват още експертите.

 

Изборите доказаха, че страната е разделена и има много различни виждания по определени въпроси, много различни виждания за бъдещето и дали поляризацията, която преследва страната, ще бъде намалено сега, когато напрежението от изборите е отминало, предстои да разберем. Вероятно не в степента, на която мнозина се надяват, защото след десет месеца предстоят и общински избори, а президентът Ердоган вече призова своите привърженици да върнат Истанбул обратно на неговата партия.

Соли Йозел, университет „Кадир Хас“

Турция иска да закупи от САЩ самолети F-16 на стойност 20 млрд. долара и близо 80 комплекта за модернизация. Продажбата обаче беше спряна поради възраженията на Конгреса на САЩ срещу отказа на Анкара да даде зелена светлина за разширяването на НАТО, както и срещу спазването на човешките права в Турция.