Свят

Швеция търси подкрепа от САЩ за влизане в НАТО

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Съединените щати търсят начин да приветстват Швеция като 32-ия член на НАТО преди предстоящата среща на върха на aлианса през юли във Вилнюс, съобщи американският военен министър Лойд Остин по време на официалното си посещение в скандинавската страна. Призоваваме нашите съюзници Турция и Унгария да ратифицират шведското присъединяване колкото се може по-скоро, добави той.

 

Ще продължим да се застъпваме за бързото ви приемане в НАТО и ще работим усилено, за да постигнем това преди срещата на върха. Мисля, че това е наистина важно. Вие ще добавите много стойност към НАТО, към нашите общи усилия. Имате много, много професионална армия и сте инвестирали много в модернизация през последните няколко години.

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

Военният министър на Швеция Пол Йонсон изрази подкрепа за отбраната на Украйна и благодари на Остин за подкрепата на САЩ за членството в НАТО.

 

Бъдете сигурни, че Швеция е много, много ангажирана със сигурността на Украйна. Предоставили сме почти два милиарда евро в подкрепа на страната, като милиард и половина евро са и за военна помощ. Ще бъдем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Пол Йонсон, министър на отбраната на Швеция

И Швеция, и Финландия подадоха молби за членство в НАТО през май 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна.

Финландия стана 31-вият член на най-големия военен алианс в света на 4 април, след като националните парламенти на всички 30 държави - членки на НАТО, ратифицираха членството на скандинавската страна. Кандидатурата на Швеция обаче се забави заради съпротивата на Турция, чийто президент твърди, че страната му първо трябва да разреши споровете си със Стокхолм.

Турското правителство обвинява Швеция, че е твърде мека към групировки, които смята за терористични организации.

Парламентът на Унгария също все още не е ратифицирал шведското членство в НАТО и все още не е ясно кога ще го направи.