Euronews Сега

Зеленски разговаря с редица лидери преди решението за членство в ЕС

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 23 103517

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел е последният високопоставен европейски политик, който посети Украйна, след като миналата седмица лидерите на Франция, Германия, Италия и по-късно на Обединеното кралство пътуваха до Киев. Нищо не може да пресъздаде ужаса от случилото се тук, коментира по-късно Бетел в социалните мрежи. Думи, които написани мало преди срещата на върха на ЕС, на която Украйна се надява да стане официално кандидат за член на общността. 

Президентът Володимир Зеленски разкри в Туитър, че е провел редица телефонни разговори с европейски лидери. Сред имената влизат премиерите на Ирландия, Испания, Дания и Унгария - Майкъл Мартин, Педро Санчес, Мете Фредериксен и Виктор Орбан. Очаква се Украйна да получи зелена светлина за кандидатурата си, което би било значителен морален стимул за разкъсваната от война страна.

И още една знакова визита - по-рано тази седмица, изненадващо, главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд се присъедини към украинската си колежка - Ирина Венедиктова - и обеща да се помогне в разследването на военни престъпления, извършени от началото на руската инвазия в края на февруари. Близо 4 месеца след началото на войната, от Киев заявяват, че става въпрос за хиляди предполагаеми случаи.