Политика

„Всичко им дадохме, но прекалиха“: ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ (Обновена)

От Euronews България Euronews България

ГЕРБ-СДС замразява преговорите с ПП-ДБ за съставяне на правителство с втория мандат. 

Това обяви Мария Габриел на извънредна пресконференция от централната на партията, излъчвана на живо във фейсбук, на която присъстваха още Томислав Дончев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„България не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система. подменяща устоите на държавността“, заяви Габриел.

Тя посочи, че иска гаранции за „ненарушаването“ и „неполитизирането“ на закона и спазване на правомощията на институциите, за да бъдат размразени преговорите за правителство с нейно участие.

Основните обвинения, които отправи ГЕРБ към ПП-ДБ, бяха свързани с намерението им да сменят шефовете на службите, както и ръководители на дирекции и агенции в държавната администрация.

„Ние гарантираме на всеки честно работещ служител: няма да допуснем политическо преследване, омаскаряване“, заяви Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. По думите му с 37 депутата ПП искат цялата власт в държавата и да поведат война с всички и на всички нива.

„Вие представяте ли си какво става с хората от държавната администрация - хубава, лоша, такава е - откъде ще намерим нова? Всички тези хора са в стрес“, посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че е недопустимо посолства да кадруват и определят персоналния състав на назначенията в държавната администрация.

След пресконференцията на ГЕРБ остава неясно как ще протекат оттук нататък преговорите за съставяне на редовно правителство в рамките на 49-ото Народно събрание и дали партията на Борисов все пак ще даде подкрепа за кабинет с втория или третия мандат или поема курс към поредните предсрочни парламентарни избори.