В темпото на Кари

Валери Димитров: Философията и етикета отличават карате от другите спортове | „В темпото на Кари“, 27.05.2023

От Карин Околие Карин Околие Водещ

Внимание и дисциплина – така би обяснил на едно дете с две думи същността на каратето един от най-успешните български каратисти Шихан Валери Димитров. По думите му каратето е подходящ за всякакъв тип хора.

„Всеки може да открие нещо за себе си и да го реализира в карате“, посочи той. Той разказа, че е започнал да тренира през 90-те години, когато екшън филмите са били много популярни и така се е запалил по спорта.

„Философията и етикета са тези, които отличават карате от другите спортове и го прави бойно изкуство, а не само боен спорт. Като се влиза в залата се поздравява. Когато видиш някого, с когото тренираш или инструктор, също се поздравява. Така че още първата стъпка в залата те учи на уважение към мястото, в което тренираш и хората, с които практикуваш. Карате учи на ред, чистота, на това да изискваш максимума от себе си, да бъдеш перфекционист. Това са неща, които са много полезни в живота. Концентрацията, която се изисква по време на тренировка, също е много важна и това се опитваме да предадем и на децата“, отбеляза Димитров.

„Ако не си на 100% в това, което правиш, то няма да бъде качествено“, подчерта той.

Вижте целия епизод във видеото.