В темпото на Кари

Тодор Шабански „В темпото на Кари“: България получи признание, че е участвала на първите модерни олимпийски игри

От Карин Околие Карин Околие Водещ

Има неща, които се случват един или два пъти в живота на хората и мисля, че точно на това сме свидетели сега с Александър Везенков.

Това каза „В темпото на Кари“ спортният журналист и пресаташе на БОК Тодор Шабански.

Спомням си преди 35-40 г. когато Георги Глушков стана първият българин, отишъл в НБА как тогава преживявахме всичко това. Сега Везенков върви по същите стъпки и има огромен шанс да го надмине. Това нещо се случва много рядко в човешкия живот.

Хубаво е, че този бум сега е колективните спортове, защото те дълги години оставаха настрани и там нямахме тези успехи, които имаме в индивидуалните. Везенков е звезда от световна величина. Алекс Николов, който прави супер сезон също има голямо бъдеще.

100-годишнината на БОК успява да събере всички тези успехи, които през годините са постигали нашите олимпийци. Време да се сетим за тези успехи и да поздравим нашите герои. Покрай юбилея България най-сетне получи признание, че е една от първите държави-участници в първите модерни олимпийски игри. Опитваха се да извадят България, тъй като сме участвали с един гимнастик Шарл Шампо, който е швейцарец, но той е изпратен от българското правителство там. Намерихме това постановление на министерски съвет от 1896 г., с което българската държава изпраща петима спортисти, от които е участвал само Шампо, с командировъчни от по 20 златни лева. В речта си президентът на МОК Томас Бах каза точно това - че неоспоримо ние сме сред 14-те страни, които са възстановили олимпийски игри с първите модерни игри в Атина през 1896 г. По този начин сме съоснователи на едно от чудесата, едно от най-големите глобални събития в днешно време.

Вижте цялото интервю във видеото.