Общество

Демерджиев за убийството на Къро: Пращаме наш представител в ЮАР (Обновена)

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Повече от денонощие след като стана ясно, че Красимир Каменов-Къро е убит в Южноафриканската република, прокуратурата се самозезира по случая. А министърът на вътрешните работи обяви, че е започнала специална операция в цялата страна срещу представители на престъпния свят. Все още обаче въпросителните по казуса остават повече от отговорите на властите.

"В момента сме в комуникация с властите в Република Южна Африка (РЮА). Имаме уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да се запознае със ситуацията и хода на разследването и да получим цялата налична информация", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг пред министерството.

Преди ден от Министерството на външните работи съобщиха на сайта си, че Посолството на Република България в Република Южна Африка е информирало за убийство на четирима души в Кейптаун, за които се предполага, че са български граждани. 

Имаме уверение, че ще успеем да получим цялата налична информация, касаеща това разследване, посочи той.

Демерджиев каза, това не е единственият подобен случай. През 2018 година има подобно убийство в РЮА на български гражданин и съпругата му. 

Правим всичко възможно да установим връзките между тези събития, както и между преходни събития и настъпилото сега убийство, посочи министърът.

Страната ни е предприела действия, ангажирани са всички служби. Със заповед на главния секретар на територията на цялата страна има операция срещу тези представители на криминалния свят, способни да извършват тежки престъпления срещу личността. Нашата цел е да предотвратим тези престъпления, допълни Демерджиев.

Тук е мястото да припомня, че политиците и магистратите, които днес воюват, отскоро, когато бяха приятели и не воюваха помежду си, имаха общ враг. Този общ враг в последно време, най-ясно изразен, се казваше Красимир Каменов -Къро. Към този враг бяха насочени много усилия. Той беше обявен за междудържавно издирване, като МВР е уведомило властите на РЮА къде се намира. За съжаление не беше установен и не беше задържан преди да се стигне до смъртта му.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев

По думите му тези хора днес вече дължат обяснение не като приятели, а като врагове, как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ враг. Това обяснение е некоректно да се търси на друго място, посочи вътрешният министър.

Според бившия началник на следствието Бойко Найденов службите трябва да подходят много сериозно към случая:

В момента трябва да бъдат впегнати на максимални обороти и да се разкрие каква е целта, защо се стартира това с взрива, историите за отстраняването на главния прокурор, конституционните промени - какво се случи...

Бойко Найденов, бивш директор на НСлС

Бившият шеф на следствието обаче не изключва да последва отговор на разстрела в Кейптаун.

„Ако този човек е бил свидетел на нещо и е бил готов да сътрудничи. От моите американски колеги, когато работих в прокуратурата имахме една ясна идея - follow the money. Тук става дума за едни огромни суми - милиарди, които ще се преразпределят. Европейски средства“, коментирира още той пред Euronews Bulgaria.

Красимир Каменов Николаев - Къро (Справка отдел „Справочна“, БТА)

Красимир Каменов Николаев – Къро е роден на 10 юли 1967 г. Той е един от бившите шефове на ВИС-2. От години живее в Република Южна Африка, но по-голямата част от легалния му бизнес е в България.

Според Търговския регистър Красимир Каменов има участие в няколко фирми, сред които зеленчуковата борса в столичния квартал "Слатина" - "Къра". През ноември 2022 г. полицията извършва обиски там, както и в други негови обекти. Задочно са му повдигнати обвинения за данъчни измами и укриване на доходи. Той е част и от управата на дружество, което държи няколко големи паркинга в София, някогашна общинска собственост. Въпреки че е разработван за множество престъпления, Красимир Каменов никога не е бил арестуван.

Името на Красимир Каменов – Къро е свързано и със записи, в които се споменава името на Цветан Василев, бившия председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка. На 16 март 2023 г. на пресконференция Прокуратурата обявява, че разследва организирана престъпна група и представя пред медиите презентация с доказателства по случая, излъчвайки аудиозаписи, открити на две флашки. В разговорите от записите е намесен и Красимир Каменов - Къро. Досъдебното производство е образувано на 14 септември 2022 г. след получен секретен доклад от българските служби за сигурност за организирана престъпна група, занимаваща се с пране на пари и данъчни престъпления. Впоследствие разследването е преквалифицирано за търговия с влияние и притежание на наркотици с цел разпространение. При разследването срещу престъпната група е открит списък с имена на прокурори, съдии и следователи, озаглавен "Вредители за уволнение". Магистратите са служители на закритите специализирани съд и прокуратура, като в списъка са уточнени и настоящите им длъжности.

На пресконференцията Прокуратурата посочва, че от доказателството по делото става известно, че петимата души са – обвиняемият Д.Г.; Красимир Каменов – Къро; Овидиу Семенеску - румънски и френски гражданин, обявен за международно издирване, обвинен за опит за измама и участие в престъпна група; човек, за когото има данни, че е журналист и още един човек, чиято самоличност предстои да бъде установена, който се смята за приближен до Къро.

На 27 март 2023 г. Софийска градска прокуратура обвинява задочно Красимир Каменов – Къро в подбудителство към убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, и го обявява за издирване. Любомир Иванов е убит на 25 март 2022 г. около 9:20 часа в София в квартал “Лозенец”, като основната версия за покушението срещу него е участието му в контрабандни канали за нелегални цигари и наркотици. Любомир Иванов напуска системата на МВР през 2014 г., а през 2018 г. е издирван от „Интерпол“ като участник в престъпна група за производство и продажба на нелегални цигари.

На 21 април 2023 г. Красимир Каменов е обявен за международно издирване с “червена бюлетина” от “Интерпол". Според сайта на „Интерпол“ той е издирван за убийство, заплаха за убийство и изнудване.