Свят

Красимир Каменов-Къро и съпругата му са убити при атентат в ЮАР (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Красимир Каменов-Къро и съпругата му са убити в дома им в ЮАР, научи Euronews Bulgaria от свои източници. При атентата е загинала и детегледачка.

Криминалните експерти все още претърсват мястото в Констанция, където сутринта бяха открити телата на четирима души, съобщава говорител на полицията в Кейптаун, цитиран от кореспондент на Africa News. Около 08:20 ч. са открити телата на две жени и двама мъже на възраст между 40 и 50 години с огнестрелни рани. Смята се, че жертвите са от български произход.

След откриването на труповете на мястото на престъплението е била извикана полиция. Мотивът за многобройните убийства все още не е установен, като детективите работят усилено в търсене на улики. Детективите от отдел "Тежки престъпления и престъпления, свързани с насилие" са започнали разследване на убийствата, казва още говорителят.

Каменов от април т. г. е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на българските власти. През март той бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 година.

Според сайта на Интерпол Каменов е бил издирван за убийство, заплаха за убийство и изнудване.

Прокуратурата тогава обяви, че в дома на друг обвиняем е открила флашки със записи на разговори, които разкривали "заговор" за свалянето на главния прокурор Иван Гешев. Уточнено бе, че става дума за Дилиян Георгиев, който през 2019 година бе арестуван за изнудване на Делян Пеевски от ДПС.

Към заговора бяха прикачени бившият банкер Цветан Василев, журналистът от BIRD Димитър Стоянов и още няколко души. Не е съобщавано по това дело да са повдигани обвинения. То е срещу организирана престъпна група за търговия с влияние.

Главният прокурор тогава определи записите като атака от олигарси и организирана престъпност срещу институциите и гражданите.

Fw KDH Wwagvnda Снимки на местопрестъплението | EWN Reporter
Fw KDH X0aatp 9 Снимки на местопрестъплението | EWN Reporter

Южноафриканското радио SmileFM цитира полицията в Констанция, според която са застреляни четирима души, за които се предполага, че са от български произход. Експерти от криминалната полиция все още претърсват мястото, където по-рано тази сутрин са открити телата на четирите жертви - двама мъже и две жени.

 

На пресконференция на 16 март главният прокурор Иван Гешев коментира информацията, че Софийска градска прокуратура е започнала разследване на организирана престъпна група, която е отправяла заплахи към магистрати:

Става въпрос явно за организирана атака на олигарси и мафията срещу държавата и сигурността на българските граждани. След като това касае националната сигурност, ДАНС трябва да даде отговори на тези въпроси, както и че МВР ще извърши нужните проверки.

 От прокуратурата пуснаха на журналистите звукозаписи от разговори на Красимир Каменов-Къро с негови приближени, на двама от които са повдигнати обвинения.

Единият е с инициали Д. Г. и Т. И. Първият е задържан под стража. Осъждан е за хулиганство, участие в организирана престъпна група и опит за измама. Вторият мъж – Т. И. е напуснал страната и ще бъде обявен за издирване.

 

По време на разследването са били иззети 15 аудиозаписа, в които Каменов разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имената на Кирил Петков, Асен Василев, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, главния прокурор Иван Гешев и др.

От записите се чуват изрази като: „Сега ще видим дали Гешев ще хвърли топката…“, „Любомир Георгиев сигурно ще отиде на изборите…“, „Митко BIRD“, „Давам ти Дилян“, „Тоя Борислав от ГДНП…“, „Цецо ми звъня вчера от Белград…“.

 

Последва и коментар на главния прокурор - „може би, виждате това, което вие, медиите, наричате завладяната държава.“

„Сигурен съм, че колегите от СГП ще спазват всички закони, за да дадат отговори“, заяви той и отбеляза, че от аудиозаписите се чува „ВТБ“, руската банка, която е в санкционните списъци. „Дали това не е работа точно на това зловредно руско влияние и организации и структури, които противоречат на нашите сътрудници и евроатлантическите ни партньори“, попита Гешев.