Политика

Разкрихме организирана атака на олигарси и мафията срещу държавата, обяви главният прокурор (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Става въпрос явно за организирана атака на олигарси и мафията срещу държавата и сигурността на българските граждани. След като това касае националната сигурност, ДАНС трябва да даде отговори на тези въпроси, както и че МВР ще извърши нужните проверки. Така главният прокурор Иван Гешев коментира на пресконференция информацията, че Софийска градска прокуратура е започнала разследване на организирана престъпна група, която е отправяла заплахи към магистрати. От прокуратурата пуснаха на журналистите звукозаписи от разговори на Красимир Каменов-Къро с негови приближени, на двама от които са повдигнати обвинения.

Единият е с инициали Д. Г. и Т. И. Първият е задържан под стража. Осъждан е за хулиганство, участие в организирана престъпна група и опит за измама. Вторият мъж – Т. И. е напуснал страната и ще бъде обявен за издирване.

По време на разследването са били иззети 15 аудиозаписа, в които Каменов разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имената на Кирил Петков, Асен Василев, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, главния прокурор Иван Гешев и др.

От записите се чуват изрази като: „Сега ще видим дали Гешев ще хвърли топката…“, „Любомир Георгиев сигурно ще отиде на изборите…“, „Митко BIRD“, „Давам ти Дилян.“, „Тоя Борислав от ГДНП…“, „Цецо ми звъня вчера от Белград…“.

Последва и коментар на главния прокурор - „може би, виждате това, което вие, медиите, наричате завладяната държава.“

Сигурен съм че колегите от СГП ще спазват всички закони, за да дадат отговори“, заяви той и отбеляза, че от аудиозаписите се чува „ВТБ“, руската банка, която е в санкционните списъци. „Дали това не е работа точно на това зловредно руско влияние и организации и структури, които противоречат на нашите сътрудници и евроатлантическите ни партньори“, попита Гешев.

Вижте още във видеото: