Политика

Гешев отново атакува Зарков: Правите извънредно законодателство за прокуратурата

От Euronews България Euronews България
Ivan Geshev BGNES (1) Снимка: БГНЕС/Архив

Главният прокурор Иван Гешев влезе в задочен спор с министъра на правосъдието Крум Зарков, като го обвини, че не предлага законодателство, което да „отговаря на различните форми на престъпност“. Това става ясно от прессъобщение на държавното обвинение, в което се цитира изказване на обвинител №1 по време на среща, свързана с противодействието на насилието над жени.

Виждам, че акцентът на Министерство на правосъдието в момента е да внесат един закон, който по същество представлява извънредно законодателство. Насърчавам ентусиазма на министъра на правосъдието г-н Зарков в борбата му с българската прокуратура, явно така разбира „върховенството на закона“. Но насърчавам и да се заеме с реалните проблеми, които стоят пред българските граждани и пред народа“, заяви Гешев.

По-рано днес правосъдният министър Крум Зарков заяви, че повторно одобреният от служебния кабинет проект за промени в Закона за съдебната власт, с който се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, не противоречи на Конституцията.