Култура

В света на думите: Говорят студентите на Георги Господинов и Анджела Родел

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Журналист

Поглеждаме голямото признание на Георги Господинов и Анджела Родел през погледа на младите в професиите „писател“ и „преводач-редактор“. В студиото на Euronews PrimeTime разговаряме с Гергана Гълъбова и Станка Георгиева, които са завършили магистърската програма „Превод и творческо писане“ на Софийския университет, в която преподават и Георги Господинов и Анджела Родел.

„Хубаво е да видиш, че това се оценява извън нашия си малък кръг. Много научихме от тях. Особено от Анджела Родел и Екатерина Петрова, които преподаваха в екип по това време. При тях курсът за превода от български към английски беше много ценен“, коментира Станка Георгиева.

„На мен творческото писане ми беше доста ценно, както и преводът. И двете ми бяха много ключови. С Георги Господинов работихме върху различни разкази през часовете. В крайна смета си кръстих първата книга на разказ, който съм писала в негов час, така че със сигурност беше доста важен този контакт за мен“, сподели Гергана Гълъбова.

Двете разказаха още, че в часовете по творческо писане е имало хумор, интерактивни елементи, много дискусии и се е наблягало на обратната връзка, а преподавателите са били много достъпни.

Целия разговор вижте във видеото.