Култура

Диана Алексиева: „Времеубежище“ е световен роман, който въздейства на всякакви нива и езици

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Журналист

„Въобще не предполагахме, че това нещо ще стигне до толкова много хора и до медиите, но сега като го гледам отново и ми звучи като радостта от Световното по футбол през 1994 г. и е много хубаво, че можем да се радваме така и на други неща, освен спорта и на това, че някой друг ни е накарал да се почувстваме горди за това, че сме българи, за пореден път.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime във връзка с големия успех на българския писател Георги Господинов – спечелването на наградата „Букър“, създателят на проекта „Поетите“ и онлайн платформата Interview.to Диана Алексиева.

Това отваря една нова врата на всички хора, които се занимават с думите в България и които пишат. Според мен това ще накара много хора по целия свят да се обърнат към българската литература и тази врата, която Георги Господинов отваря за съвременната българска литература, никой досега не я е отварял.

„Георги Господинов винаги пише много уютно. Винаги има една носталгия, и в стихотворенията му, в поезията, в прозата му, която няма как да не докосне, който и да е от читателите. Мисля, че заради това има толкова голям успех този роман и достига до сърцето на всеки един, докоснал се до него, включително на критиците и журито“, коментира още Алексиева.

„Още при прочитането му, за мен това беше един световен роман – действа на всякакви нива, на всякакви езици и както се видя е абсолютно достоен за световни награди“, подчерта тя.

По нейните думи да си писател е призвание.

Целия разговор вижте във видеото.