Политика

Политолог: Разпитите на Борисов са намек, че може да се изкарат и по-сериозни компромати

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„От т.нар. опит за атентат досега Гешев е главно действащо в държавата. Прожекторите са насочени изцяло към него, само че той е решил да се дава без бой. Това е моето впечатление. Очевидно е имало натиск върху него да се оттегли. Той може би е свикнал на натиска от самото му избиране през 2019 г. Има проблеми с репутацията си, политическите си противници и такива в съдебната система. Сега обаче е особено интензивно. Мисля, че той е опрян до стената.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime политологът Милен Желев.

Може би в неговата глава той се бори за честна и справедлива България, да разчисти т.нар. политически боклук, но според мен той се пече на два огъня – както ГЕРБ и в частност Бойко Борисов, така и ДПС. Вече се очертава, че ще има удари на прокуратурата и срещу Делян Пеевски.

„Щом се оказа, че Иван Гешев може да си сътрудничи с Гражданско движение „БОЕЦ“, значи всичко е възможно. Щом и от далечен Дубай Васил Божков каза, че Гешев е един разкаял се грешник, очевидно в България освен законът на джунглата, важи и правилото за вечните интереси. Всеки може да се обърне срещу всеки“, добави Желев.

Намирам го за трогателно – събралата се спонтанно агитка в подкрепа на Бойко Борисов. Двата разпита – за „Барселонагейт“ и за злоупотреба със служебно положение, са димки. Според мен това са намеци, че могат да се извадят по-сериозни компромати, един от които все пак излезе в общественото пространство – че в някакви моменти са изнасяни зад граница сериозни суми пари с правителствени самолети.

Политологът не смята обаче, че ще се стигне до осъдителни присъди. По думите му нито Иван Гешев, нито Бойко Борисов, ще влязат в затвора, защото досега не е имал такъв случай в българския преход.

„Впечатлява ме мълчанието на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ спрямо ГЕРБ, защото именно те викаха на площадите, че ГЕРБ-СДС са мафия, че Бойко Борисов е такъв и онакъв... не можем днес да чегъртаме някого, да говорим за кюлчета и Мата Хари, за „Барселонагейт“ и какво ли още не, а утре със същите тези хора да правим съдебна реформа. Допускам, че през уикенда може да се случат изненади“, посочи Желев.

Според него ПП-ДБ все още не са 100% сигурни дали ще изпълнят втория мандат съгласно споразумението ьа ротационно правителство с Мария Габриел и участие, пряко или непряко, на ГЕРБ-СДС.

Целия разговор вижте във видеото.