Политика

ВСС се съгласи: Ще гледа отстраняването на Гешев по същество (Обновена)

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Висшият съдебен съвет потвърди допустимостта на искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев, внесено от шестима членове на съвета.

14 души гласуваха "за" това решение, а четирима бяха против. 

Така първата крачка по предсрочното освобождаване на главния прокурор, около което през последните седмици се събра неочаквано голям политически и юридически консенсус, е измината. И предстои кадровиците на Темида да разгледат искането по същество. 

Първият сигнал за предсрочно освобождаване на главния прокурор за уронване престижа на съдебната власт бе внесено от Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Калина Чапкънова и Огнян Дамянов. От втория, който бе внесен във вторник, отпаднаха Дамянов и Бошнакова. Основният аргумент за двата сигнала бе поведението на Иван Гешев около взрива, който избухна край колата му на 1 май и конкретно присъствието на незнаен експерт от Израел на мястото на инцидента, както и последвалите му изяви и конкретно определението "политически боклук", с което той си послужи на един от брифингите си.

В началото на днешното заседание Гешев пожела шестимата прокурори да си направят отвод. Те отказаха, включително Йордан Стоев от прокурорската колегия, чийто разговор с Гешев бе пуснат на запис от главния прокурор по време на брифинга му миналата седмица. 

"Относно втората серия на копродукцията на главния прокурор, ще ви кажа само, че това е една пълна манипулация. Доколкото знам, има проверка в Софийската градска прокуратура, а в момента, в който се кача горе, ще получа призовка от Върховна касационна прокуратура. За какво и защо не знам. Бях уведомен от главния секретар, още докато бях в отпуск, че съм издирван за това нещо. Доколкото знам са извикани и още двама от членовете на ВСС - Георги Кузманов и Калина Чапкънова. Елементарен опит за сплашване", коментира преди началото на заседанието Йордан Стоев. 

Искането за отвод бе направено още в началото на заседанието от самия Гешев. Той също така бе пожела да бъде представляван и защитаван от адвокат Радостина Томова.

Определени лица, които са част от съдебната власт и са крайно ограничени, а може би евентуално и във ВСС, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза. Ще направя всичко възможно в интерес на българските граждани и на съдебната власт това да не се случи. Тези шест човека нямат не само юридическо, но и морално право да участват в тази процедура”, добави главният прокурор.

Той настоя при отказ шестимата да си направят отвод с този въпрос да се занимае Комисията за конфликт на интереси към ВСС, както и заседанието по тази тема да бъде закрито, "за да защити престижа на държавата".

Времето на закритото свърши“, отговори му правосъдният министър Крум Зарков.

Главният прокурор отрича да е нарушил правилата. Той дори предложи цялата му пресконференция от миналата седмица да бъде гледана и анализирана в рамките на заседанието, но на това искане не беше обърнато сериозно внимание.

По-рано той коментира, че държи разкриването на истината около целия скандал в съдебната система да бъде там, където му е мястото - институциите и на първо място ВСС. "Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, записи, чатове и недомлъвки", каза Зарков. 

В днешното заседание бе предвидено изслушване на Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов, който на свой ред атакува главния прокурор със списък от поредица нарушения. То обаче отпадна.