Свят

Москва и Пекин ще задълбочат икономическото си сътрудничество

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Китайският премиер затвърди подкрепата за Москва по време на среща с колегата си от Русия. Михаил Мишустин разговаря и с китайския президент Си Дзинпин. Очаква се двамата да подпишат споразумения в сферата на икономиката. От Москва прогнозираха, че тази година търговията с Пекин ще достигне 200 млрд. долара.

Руският премиер пристигна в Пекин за разговори с китайските лидери в момент, в който Западът увеличава изолацията спрямо Москва. Михаил Мишустин заяви, че страната му поддържа "безпрецедентно високо ниво" на отношенията си с Китай.

Чертите на прагматичното сътрудничество между Китай и Русия, като силна устойчивост, голям потенциал и широко пространство, станаха още по-забележими тази година. Китай е готов да работи с Русия за консенсуса между двамата държавни глави и за насърчаване на прагматичното сътрудничество в различни области на ново ниво.

Ли Цян, министър-председател на Китай

Президентът Си Дзинпин увери Мишустин, че Китай ще продължи да подкрепя "основните интереси" на Русия.

По-рано руският премиер участва и в бизнес форум в Шанхай. Той заяви, че Русия е готова да задълбочи търговския обмен с Русия. Освен това по думите му енергийното сътрудничество с Китай е "абсолютен приоритет" за Русия. 

След началото на войната в Украйна Китай стана най-големия вносител на руска енергия в света.