Свят

Глобиха с $2,1 млн. компанията на китайски комик за "унизителна шега с армията"

От Euronews България Euronews България
Li Haoshi Weibo Снимка: Weibo

Китайска комедийна трупа бе глобена с впечатляващата сума от 2,1 млн. долара (14,7 млн. юана) заради шега за армията, в която е използван лозунг на президента Си Дзинпин.

Шегата, в която кучета са сравнени с военослужещите, предизвика острото раздразнение на властите. Те заявиха, че компанията „Shanghai Xiaoguo Culture Media Co“ и комикът Ли Хаоши, със сценично име Хаус, "са унижили народната армия". Компанията е приела санкцията и прекратила договора на г-н Ли, съобщи Би Би Си.

По време на стендъп предствавлението в събота вечерта в Пекин, Ли използвал в свой скеч лозунга, който през последните години често се използва от Народната освободителна армия и китайските държавни медии, за да покаже решимостта на Си Дзинпин да постигне целта си "за мощна армия".

Лозунгът гласи "Способни да печелят битки с първокласен стил".

Ли Хаоши пародирал фразата пред публиката с разказ как е осиновил две бездомни кучета, които проявяват голяма решителност всеки път, щом катерица пресече пътя им.

"Когато тези две кучета преследват катерица, те се изстрелват след нея като артилерийски снаряди. Обикновено, когато видите кучета, си мислите колко са сладки и сърцето ви се разтапя... Но когато аз виждам тези две кучета, сърцето ми избликва с думите: "Способни да печелят битки, с първокласен стил. Другите кучета ви карат да мислите, че са очарователни. Тези две само ми напомниха за "Бори се, за да победиш! Създай образцово поведение", са думите на Ли, които предизвикали гнева на властите.

Съществува и аудиозапис на представлението, споделен в китайската платформа Weibo. Там може да се чуе как членовете на публиката се забавляват на шегата. Въпреки това тя не беше посрещната дотам радушно в интернет, след като потребител се оплакал от нея.

Властите в Пекин съобщиха, че във вторник са започнали разследване.

След това според агенция Синхуа са конфискували 1,32 млн. юана, които преценили за незаконен доход на фирмата. Отделно
й наложили глоба в размер на 13,35 млн. юана.

Дейността на Shanghai Xiaoguo в китайската столица е спряна за неопределено време.

"Никога няма да позволим на някоя компания или лице да използва китайската столица като сцена за безсмислено очерняне на славния имидж на НОАК (Народната освободителна армия)", заяви пекинското подразделение на Бюрото за култура и туризъм към Министерството на културата на Китай.

Аудиозаписът се разпространи бързо, а част от потребителите заявиха, че са дълбоко обидени. Други обаче намират това за прекалено. 

"Аз съм патриот и наистина не обичам другите да унижават страната ни. Но наистина не ми харесва тази атмосфера, в която всяка дума за политика е чувствителна", гласи пост, харесан 1200 пъти.

Ли Хаоши се извини на своите повече от 136 000 последователи в Weibo.
"Чувствам се дълбоко засрамен и съжалявам. Ще поема отговорност, ще спра всички дейности, ще се замисля дълбоко, ще се поуча", самобичува се той. Малко след това профилът му в Weibo е спрян.

Инцидентът
успя да осветли трудния климат за китайските комици, които са обект на нападки както от страна на властите, така и от страна на нетизените (интернет потребителите - бел. ред.)

В края на 2020 г. стендъп комикът Ян Ли беше обвинен в "сексизъм" и "омраза към мъжете", след като се пошегува с мъжкия пол. Група, претендираща да защитава правата на мъжете, също призова нетизените да я докладват на китайския медиен регулатор.