Свят

Вместо седем дни, примирието в Судан продължи по-малко от час

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Армията на Судан и паравоенните "Сили за бърза подкрепа" нарушиха поредното прекратяване на огъня. Вместо седем дни примирието между тях продължи по-малко от час. Жители на столицата Хартум съобщиха за нови експлозии. 

Пратеникът на ООН в Судан призова воюващите генерали да спазват договорените условия. Според него обаче към момента няма признаци за край на конфликта.

 

В Хартум, в Дарфур и на други места враждуващите страни водят своята война, но без особено внимание към законите и нормите на войната.

Фолкер Пертес, специален представител на ООН за Судан

Сблъсъците продължават повече от месец и принудиха стотици хиляди да напуснат домовете си в търсене на по-добри условия за живот. Повече от 800 цивилни загинаха, а други над 3500 бяха ранени. 

 

И двете страни ме призовават да осъдя действията на съответната друга страна. Призовавам за прекратяване на битките и за придържане към диалога в интерес на Судан и неговия народ.

Фолкер Пертес, специален представител на ООН за Судан

Последното седемдневно примирие беше сключено с помощта на Саудитска Арабия и Съединените щати и предвиждаше механизъм за наблюдение на враждуващите страни. Часове преди сделката да влезе в сила обаче, "Силите за бърза подкрепа" обявиха, че няма да се оттеглят "докато не прекратят преврата" в Судан.

 

Краткосрочното прекратяване на огъня не е крайната цел, а само инструмент за напредък. Ще имаме нужда от разговори за трайно прекратяване на военните действия и ще трябва да обмислим и да подкрепим нов политически процес.

Фолкер Пертес, специален представител на ООН за Судан

По данни на ООН 25 млн. души или повече от половината население на Судан се нуждае от хуманитарна помощ.