Свят

Ново споразумение за спиране на огъня в Судан

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Ново примирие за спиране на огъня в Судан трябва да влезе в сила тази вечер. Двете враждуващи военни фракции договориха 1-седмично примирие, но критичната ситуация в страната продължава да е факт. В неделното си обръщение Папа Франциск настоя за мир в африканската държава.

Надежда за деескалация на напрежението в Судан, след като в 21:45 часа днес в сила трябва да влезе ново примирие за спиране на огъня. Договорката между двамата враждуващи генерали беше постигната след преговори в саудитския град Джеда с посредничеството на Рияд и Вашингтон. До неделя вечерта обаче тежките боеве не спираха.

В неделя папа Франциск изрази тревогата си, че сраженията в Судан продължават, и призова международната общност да не пести усилия, за да надделее диалогът.

 

Моля ви, нека не свикваме с конфликтите и насилието, нека не се примиряваме с войната.

Папа Франциск

От близо 2 месеца суданската армия, ръководена от генерал Абдел Фатах ал Бурхан воюва с паравоенните Сили за бърза подкрепа, ръководени от бившия заместник на Бурхан - Мохамед Хамдан Дагло.През седмиците на интензивни сражения са убити около 1000 души, а над един милион са разселени, като милиони други хора имат спорадичен достъп до вода, електричество и лекарства.