Euronews Сега

Премиерът: Има опасност да загубим европари по Плана за възстановяване

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Заради проваления кворум в Народното събрание днес, бяха поставени под риск 2.6 милиарда лева по Плана за възстановяване и развитие. За това алармира премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерски съвет.


„Днес искам да отбележа нещо много важно за държавата, каквото се случва. Както забелязахте, тази сутрин нямаше кворум в българския парламент. Какво означава това? Означава, че днес не беше приет Закона за управление на европейските средства. С този акт ние днес рискувахме 2.6 милиарда лева. Трябва само този закон да бъде приет и това са първите пари по Плана за възстановяване и развитие, които ще влязат в икономиката. Срокът е 30 юни. Днес всеки един депутат, който не присъстваше в Народното събрание, беше част от причината да имаме риск върху такава огромна сума за българската икономика“, каза Петков.


„Едновременно с това бяха провалени промените в Закона за висшето образование. Министърът на образованието днес ще разкаже по време на оперативното заседание, но реално заради днешната неспособност парламентът да вземе това решение, съвместното обучение между различните университети не може да се случи“, добави той.


Цялото изказване вижте във видеото.