Ексклузивно

Помощта за Украйна и руския газ: Как Европа гледа на България?

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Стасбург Кадър от специалното студио на Euronews Bulgaria в Страсбург.

Как Европа гледа на България за позицията й за войната в Украйна и руския газ? Специалното студио на Euronews Bulgaria в Страсбург събра евродепутатите Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО), Илхан Кючук (ОЕ/ДПС), Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и Петър Витанов (ПАСД/БСП).

Според Андрей Ковачев България изглежда бавна и разединена, с разнопосочни сигнали и война между президентството и правителството.

Ангел Джамбазки пък определи като разединени, лицемерни и двулични Европейската комисия и Европейския парламент. По думите му, все още ЕК не дава отговор има ли държави-членки, които плащат за газ в рубли.

Илхан Кючук също подчерта разединението в България. По думите му е наивно опозицията да крепи управляващите по тези важни теми.

Според Радан Кънев България изглежда като жертва на агресивен политически акт от страна на режима в Кремъл заради спрения газ. В България обаче сме били склонни да обвиняваме себе си, че Путин ни е спрял газа, което е „недопустима партизанщина“.

Петър Витанов пък каза, че България трябва да настоява пред европейските институции да бъде подпомогната заради спрените доставки на газ и да бъдем насърчени за приемането ни в Шенген. Според него и сега купуваме руски газ, но с 35% по-скъпо.

Повече във видеото:

След гласуването на редактираното предложение на „Продължаваме промяната“ за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, последваха и разнопосочни реакции на политическите партии в парламента.

Вижте ги във видеото:

 

От общо гласували 217 души в пленарната зала в сряда, 200 бяха "за", 16 "против" и 1 "въздържал се". Предложението бе редактирано след полученото писмо на украинския президент Володимир Зеленски.