Култура

Скорсезе показа последния си филм "Убийците на цветната луна" в Кан

От Euronews България Euronews България

Мартин Скорсезе, Робърт де Ниро и Леонардо Ди Каприо се разходиха по червения килим в Кан. Звездите представиха последния си филм "Убийците на цветната луна".

Дългоочакваната адаптация по бестселъра на Дейвид Гран е първият нов филм на Скорсезе в официалната селекция на фестивала в Кан след "След работно време" от 1986 г (който му донесе наградата за режисура).

С участието на Лили Гладстоун, Джеси Племънс, Кара Джейд Майърс и други, "Убийците на цветната луна" разказва за поредица от убийства на индианци през 20-те години на XX век в Оклахома и разследването им от ФБР.

Скорсезе дебютира в Кан през 1976 г с шедьовъра си "Шофьор на такси". Той предизвиква смесени реакции от страна на публиката и критиката, а някои го осъждат заради прекомерното насилие.

Но въпреки това "Шофьор на такси" печели Златната палма. Две години по-рано режисьорът участва в извънконкурсна програма за млади режисьори, показвайки своя филм "Улици на злото".

Въобще фестивалът изиграва важна роля за утвърждаване на таланта на Скорсезе.

"Убийците на цветната луна", в който си партнират "Епъл" и "Парамаунт Пикчърс", ще излезе по кината на 6 октомври. Той не участва в конкурсната програма в Кан, въпреки че директорът на фестивала Тиери Фремо е поканил Скорсезе да го включи в селекцията.